Турски град протестира срещу строежа на атомна централа

Вместо да се влагат средства за атомна централа, нека правителството инвестира за развитието на туризма, призовават гражданите

192 ~ 1 мин. четене
Автор: Силвия Георгиева

Жителите на турския черноморски град Синоп не искат атомна централа в този край. Местните жители започнаха протести, след като вчера бе подписано споразумението за изграждането на втората атомна централа от японски консорциум в Синоп - град с около 50 хиляди души в северна Турция, предаде БНР.

"Вместо да се влагат средства за атомна централа, нека правителството инвестира за развитието на туризма. Нашият район предлага прекрасни възможности", казват несъгласни с решението.

Според подписаното вчера споразумение от премиерите на Турция и на Япония, атомната електроцентрала в Синоп на стойност 21 млрд. долара ще бъде с 4 реактора с обща мощност около 4500 мегавата. Предвижда се строежът да започне през 2017 г, а първият реактор да заработи през 2023 г.

Япония ще предложи на Турция ядрен реактор в съответствие с най-строгите стандарти за безопасност, заяви японският премиер Шиндзо Абе след подписването на договора.

Подкрепи Economic.bg