Турските превозвачи плашат с пълна блокада

Те настояват родните камиони да се махнат до полунощ

Снимка: БГНЕС

3557 ~ 1 мин. четене

С пълна блокада на границата заплашиха турски шофьори. Те заявиха, че ще спрат движението и на коли и автобуси през ГКПП Капитан Андреево, ако до полунощ не бъде прекратена блокадата, наложена от българските превозвачи.

Опашката от товарни автомобили на граничния пункт вече е близо 15 км. Блокиран е и ГКПП Лесово.

Над 100 представители на малки транспортни фирми от Югоизточна България спряха преминаването на всички тежкотоварни автомобили през пункта в понеделник като ответна реакция на турските митничари, които спряха обработката на документи на български тирове. 

Следобед към мястото замина зам.-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Антон Гинев, съобщиха от Министерството на транспорта информационните технологии и съобщенията. Това стана след среща с премиера Пламен Орешарски.

„Надяваме се, че блокадата на българо-турската граница има шанс да падне тази вечер", каза Гинев. По думите му, той е на границата, за да изслуша исканията и предложения на превозвачите. „Правим всичко възможно, за да решим техните въпроси, за да получат и по-добри условия за бизнес между България и Турция", добави той. 

Изпълнителният директор на турската автомобилна асоциация Фатих Шенер каза, че превозваческата криза е засегнала много сериозно турския износ.

Блокирането на ГКПП Капъкуле, откъдето минава по-голямата част от турския износ за Европа, забавя турския износ. Забавянето засега е с около 1000 тира дневно, каза Шенер.

Той призова страните "спешно да направят каквото е необходимо за нормализиране на превозите през турско-българската граница".

За 21 февруари е насрочена среща между делегациите на транспортните министерства на двете страни.

Подкрепи Economic.bg