Тютюнопроизводителите ще блокират граници

От 10.30 ч. затварят граничните пунктове при Дунав мост, "Илинден" и Свиленград

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Тютюнопроизводителите излизат на протести днес и ще блокират граничните пунктове при Дунав мост, "Илинден" и Свиленград. Това съобщи председателят на Асоциацията на тютюнопроизводителите Цветан Филев, цитиран от Дарик. Той обяви, че най-мащабният протест ще е на КПП "Дунав мост", тъй като там ще се присъединят зеленчукопроизводители и зърнопроизводители. Затварянето на граници ще започне в 10.30 ч.

Повод за недоволството им е, че България не е защитила европейски субсидии за сектора за следващия програмен период 2014-2020 г.

Според заместник-председателя на Асоциацията на тютюнопроизводителите Асен Кичуков парите от европейските субсидии се отпускат на всички държави членки на Евросъюза, които произвеждат тютюн, освен на българските производители. Това по думите на Кичуков е дискриминация.

"Искаме с диалог, конструктивни диалози да се водят на ниво Асоциация на тютюнопроизводители - правителство - ЕС. Ако нямаме никакви индикации от страна на Европа, на ЕС, че това може да се промени, казахме, че сме готови на всичко, дори и на гражданско неподчинение, дори и на протести в Брюксел", беше категоричен Кичуков.

Коментари: 0