Учени откриха три планети близнаци на Земята

Температурата на повърхността на планетите позволява там да има вода в течно състояние

4604 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

Астрономи от Южната европейска обсерватория (ЮЕО) са открили три планети, обикалящи около звездата Gliese 667C в съзвездието Скорпион, които са потенциални близнаци на Земята. Планетите се намирали на такова разстояние от своето слънце, което предполага потенциални условия за живот, предаде БГНЕС.

„Впечатляващо е, че открихме сравнително близка до нас звезда с толкова много планети в т.н. зона за възможно наличие на живот”, заяви астрономът от Вашингтонския университет Рори Барнс, който е част от международния екип откриватели. По думите му температурата на повърхността на планетите позволява там да има вода в течно състояние.

Намерените небесни тела са с относително малък диаметър и попадат в категорията „супер Земя”, тъй като са сравнително по-малки от гигантите, които съставляват по-голямата част от екзопланетите, намиращи се извън Слънчевата система.

Все още не е ясно дали откритите планети са с твърда повърхност. По думите на Барнс е много вероятно атмосферата им да е като земната, а не като тази на Юпитер.

Коментари: 0