Украинската гривна на косъм заради дълговете към „Газпром”

Националната валута зависи от това дали Москва ще продължи да бави новия транш от 2 млрд. щатски долара

Украинската национална валута Гривна (UAH) всеки момент може да прехвърли критичната граница от 9UAH /1 щатски долар, става ясно от опасенията на икономистите и анализаторите в Киев. Причината е в прословутите дългове на украинската национална компания „Нафтогаз” към руския енергиен монополист „Газпром”, които са набъбнали до около 3,5 млрд. щатски долара. Именно необслужваните задължения към „Газпром” са причината за забавяне с една седмица на пореден транш от кредита на Русия за Украйна (общо $15 млрд.), който трябва да в размер на 2 до 3 млрд. долара.

Тъй като финансов ресурс за погасяването на поредни вноски липсва се наложи националната банка на Украйна (НБУ) да се намеси в междубанковата търговия с чуждестранната валута, и в частност, с американския долар.

„Последните решения на НБУ с цел урегулиране ситуацията на валутния пазар позволиха да се съкрати броят на валутните спекулации и сенчесто изтичане на валутата”, коментира за авторитетното списание „Forbes Украина” управляващият партньор „Капитал таймс” Ерик Найман. “Забраната за купуване на валута на междубанковия валутен пазар бие директно по спекулантите и по сенчестия пазар, през който се наблюдава изтичане на чуждестранната валута”, смята експертът.  

Според него НБУ е свалил курса на купуването на валутата на междубанковия пазар – доларът се купува от украинския регулатор за 8,49 грн. срещу 8,54 грн. миналия петък.  

Тогава пратеник на Economic.bg в Киев видя реална паника, предизвикана от дефицит на долари в банките, обменни бюра (чейнджове) и на сенчестия пазар – при частници с пачки валута (т.нар. „меняли” от рус. сленг) на обществени места и гари.

Коментари: 0