Валутните пазари в очакване на Фед и китайските банки

Златото расте с приближаването на резултата от заседанието на Федералния резерв

64 ~ 3 мин. четене

Доларът остана и днес в отбранителни позиции, опитвайки се да се стабилизира срещу другите валути преди заседанието на Федералния резерв във вторник и сряда. Миналата седмица зелените пари паднаха до 2-годишно дъно срещу еврото.

Икономистите очакват от Фед да остави без промяна програмата за покупки на активи на стойност 85 милиарда долара на месец. Прогнозите са централната банка да отложи редуцирането на стимулите поне до месец март следващата година.

Инвеститорите следят внимателно и развитието около краткосрочните лихви в Китай, които се повишиха миналата седмица до най-високи нива след недостига на кредити през юни. Така ключовите събития за тази седмица са развитието на паричните пазари в Китай и изхода от заседанието на Фед и излизащите данни за американската икономика. Консенсусът за редукции в момента изглежда насочен към март 2014, но в крайна сметка решенията зависят от данните и по този начин икономическите доклади от САЩ ще бъдат внимателно следени.

Еврото е почти без промяна на 1.3808 срещу долара при достигнат връх от 1.3832 в петък, който е най-висока стойност след ноември 2011. Единната валута остава силна, въпреки слабите данни в петък за ИФО индекса в Германия, който неочаквано показа спад за първи път през последните шест месеца.

Междувременно валутните спекуланти са намалили към 1 октомври залозите си за долара в до най-ниски нива след февруари. Днес той нарасна срещу йената до 97.60 след двуседмично дъно в петък на 96.92. Доларът е добре подкрепен срещу йената заради мнението, че диференциала по доходността на японските и американските държавни облигации ще се запази като Фед в крайна сметка ще намали стимулите, докато Японската централна банка ще продължи да поддържа политика на ултра лесни пари. ЯЦБ има редовно заседание в сряда и четвъртък и се очаква да запази стимулите, за да постигне целева инфлация от 2% през следващите две години. В четвъртък централната банка ще публикува и последните си дългосрочни икономически прогнози. Според източници близки до нея, тя ще ревизира в посока нагоре очакванията си за икономическия растеж за годината започваща през април 2014 година до 1.5% спрямо текуща прогнозна стойност за ръст от 1.3%.

Златото расте с приближаването на резултата от заседанието на Фед

Златото се търгува днес близо до 5-седмичния връх, а дилърите залагат, че Фед ще запази благоприятната за метала политика на стимули по време на заседанието си през тази седмица. Златото се обезцени с близо 20% от началото на годината, тъй като инвеститорите го избягваха за сметка на по-добре представящите се пазари на акции и заради опасенията, че края на монетарните стимули в САЩ ще намали привлекателността на златото като защита срещу инфлация.

През последните 2 седмици обаче златото поскъпна с около 6% заради слабите икономически данни от САЩ и битките около бюджета във Вашингтон, които по всичко изглежда ще възпрат Фед от редуциране на стимулите. Такова развитие е благоприятно за златото. Това води и до прогнози за цената в края на годината на нива над 1400 долара за тройунция. Днес спот цената е 1350 долара за тройунция, а в петък достигна най-високи стойности след 20 септември на 1355.20 долара за тройунция.

Решението си Фед ще оповести с изказване в сряда в края на двудневното редовно заседание. Централната банка вероятно няма да прави промени на монетарната си политика и ще продължи да купува облигации на стойност 85 милиарда долара на месец, докато прецени по-добре щетите върху икономиката от битките за бюджета във Вашингтон.

Дилърите следят внимателно и физическото търсене от Азия, където са най-големите потребители на злато света. Търсенето от този регион намаля след големия интерес в началото на годината. Причината за въздържането сега са по-високите цени. Единственият пазар, който купува активно е Индия. В Индия златото се купува по време на сватбени тържества и фестивали, а в началото на ноември са двата големи фестивала Дивали и Дантерас.

Отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД

Подкрепи Economic.bg