Великобритания спря заемите за български студенти

Българският посланик в Лондон Константин Димитров е възразил остро по официален път

3581 ~ 1 мин. четене

Български и румънски студенти временно няма да получават заеми за издръжка. Пред "Дарик" българският посланик в Лондон Константин Димитров е обяснил, че след януари 2014 г. отново ще бъде подновено изплащането им на онези, които отговарят на условията, свързани с вида учебно заведение и определен период на пребиваване във Великобритания.

Той е възразил остро по официален път срещу този "неприемлив начин на третиране на българските и румънските студенти".

"Направих един много остър демарш, остро възражение по официален път пред Форин офис в две посочи - първо, че тази мярка се предприема без българската страна да е предизвестена, и второ, че мярка, която както разбрахме допълнително ще засяга всички студенти от ЕС, отново беше представена в публичното пространство като мярка срещу българи и румънци", каза посланик Димитров.

Възразихме срещу временното замразяване на студентските заеми за издръжка само на българи и румънци, независимо от може би обективния факт, че е нараснал броя тъкмо на тази част от  заявленията за студентските заеми, поясни още Константин Димитров.

Част от изискванията за получаване на тези заеми са лицето да докаже, че е студент в сертифицирано учебно заведение в Обединеното кралство и че има доказан период на уседналост. Целта била да се избегне подозрението на британската администрация за злоупотреба със социална субсидия от страна на лица, които не са студенти, поясни посланик Димитров.

Най-късно през февруари ще бъде възстановено изплащането на заемите за издръжка, иначе заемите за покриване на учебните разходи не са и няма да бъдат спирани, допълни той.

Подкрепи Economic.bg