Венецуела девалвира валутата си

Обменният курс на боливара спрямо американската валута се увеличава от 4,3 на 6,3 за един долара

3749 ~ 1 мин. четене

Венецуелското правителство девалвира националната парична единицa, съобщава Reuters. Това е ход, чрез който се цели да се вдигнат цените във високо зависмата от внос икономика.

Министърът на планирането и финансите Хорхе Джордани обяви, че обменният курс на боливара спрямо американската валута се увеличава от 4,3 на 6,3 за един долара. От това следва, че курсът се изменя с 46.5%.

Девалвацията на боливара е очаквана от много анализатори през последните месеци. Това е и първият подобен ход на правителството на Уго Чавез от 2010 година насам. Венецуела изпитва недостиг на американски долари, което прави за страната трудно плащането за вноса.

Според Джордани,  ходът влиза в сила веднага, въпреки че старият курс може да бъде приложен към някои вече одобрени транзакции.

Строгият контрол върху обмяната на валута беше въведен във Венецуела с президентски указ през 2003. Оттогава той се е увеличил пет пъти. Предишната девалвация на боливара беше през януари 2010, тогава курсът на боливара спрямо долара нарасна от 2,5 на 4,3 за 1 долар.

Подкрепи Economic.bg