Visa иска сигурност за картодържателите

6150 ~ 1 мин. четене

Visa прекрати сътрудничеството си с фирмата Global Payments, която допусна данните на 3 милиона картодържатели да бъдат откраднати. До сега компанията бе посредник в разплащанията на платежната система, но заради гафа изпадна от списъка на "доставчиците на услуги, работещи по стандартите на Visa". 

 

На 30 март стана ясно, че хакери са успели да пробият системата на Global Payments и да откраднат от нея имената, номерата на картите и кодовете за достъп на 3 милиона собственици на дебитни и кредитни карти в САЩ. Кражбата на банкови данни е била осъществена между 21 януари и 25 февруари, ноза нея бе съобщено едва в петък.

 

Според Global Payments хакерите са се добрали до номерата на банковите карти на 1,5 млн. души, но не и до личните им данни - адрес, телефон и имена. 

 

От MasterCard и Visa обаче предупредиха американските банки за пробива в системата и уточниха, че за изтичането е виновна посредническата фирма. Двата плотежни оператора търдят, че "хакнатите" карти може да достигнат 10 милиона и увериха, че тяхната система за издаване и контрол на инансовите инструменти работи безупречно.

 

MasterCard обеща да смени PIN кода на откраднатите карти, а Visa успокои клиентите си, че "няма да пострадат от злонамерена употреба на карти от страна на мошениците". 

Visa и MasterCard не издават кредитни или дебитни карти, а организират финансовите транзакции на държателите им с помощта на посреднически компании.

Подкрепи Economic.bg