Внасяме 70% от зеленчуците и 90% от месото

Търговските вериги и производителите не водят война, твърди Лукан Луканов

232 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

В България се внасят 70% от зеленчуците и 90% от месото, което консумираме. Шопската салата, която продаваме лятото не е от български домати, а от полски. Повечето колбаси са с вносно месо. Това е тъжно, защото преди 20 години изнасяхме и можехме да храним цяла Европа. Тъжната констатация изказа в ефира на БНТ Лукан Луканов, член на съюза "Произведено в България" и собственик на "Арома".

"Вносът от чужбина е сериозен проблем, не е само по Великден. Това е нещото, което убива и затваря нашия бизнес", категоричен е Луканов. Наблюденията му сочат, че българите консумират и харчат все по-малко.

"Създаде се впечатление, че водим война в търговските вериги. Това не е така. Искаме в разговорите да им обясним, че ако ние сме зле те няма как да са добре", разясни Луканов. Според него трябва да се повиши потреблението, за да могат да останат пари в българските предприятие, които да инвестират и дават заплати.

Лукан Луканов поясни, че българската продукция е по-скъпа заради по-малките субсидии в България, по-високи разходи на предприятията. "Трябва да си помогнем сами - дори някои продукти да са по-скъпи трябва да подкрепим родната продукция, защото така парите ще останат в България и ще можем да очакваме да богатеем", призова Луканов.

"Нашите предприятия са добре оборудвани и могат да направят  качествена продукция. Искаме да са добре представени в търговските вериги, където присъствието е малко", каза още Луканов.

Подкрепи Economic.bg