Внесоха вота на недоверие

Точно 48 депутати се подписаха под мотивите, гласуването се очаква във вторник

Точно 48 депутати - 39 от Коалиция за България, 8 от "Атака" и един независим - се подписаха под мотивите за гласуване на вот на недоверие на правителството заради спирането на проекта АЕЦ "Белене".

Още сутринта в петък социалисти дадоха да се разбере, че един депутат от тяхната група не е сложил параф под атаката срещу кабинета и това е Меглена Плугчиева. "Днес отсъства. Недопустимо е подобно отцепничество", коментираха под сурдинка народни представители от КБ.

"Не мога да говоря, в Германия съм на конференция, съжалявам", коментира Плугчиева пред агенция Стандарт Нюз. Както вече стана ясно, тя е предложението на управляващите за посланик на България в Швейцария заради изключителните й качества на дипломат.

Интригата в парламентарната група спря лидерът на социалистите Сергей Станишев, който лаконично заяви: "Знаете, че Плугчиева е предложена за посланик в Швейцария и в момента е поставена в двойнствено положение". Станишев отново заклейми като пагубно за страната ни отказа от строеж на втората атомна централа и го определи като фатален. От БСП и "Атака" са категорични, че през 2020 година в България ще се очаква дефицит на електроенергия.

Решението за изграждане на газова централа в Белене е нелепо и е абсолютна техническа авантюра, написаха още в мотивите двете парламентарни групи. Червени и националисти определиха решението като социална катастрофа за региона на Белене и съседните области.

Благодарен съм на депутатите от "Атака" и на независимия депутат Георги Терзийски за подкрепата, тъй като в момента браним националните интереси, подчерта Станишев. На пленум на БСП в следобедните часове социалистите ще вземат решение и за стартиране на подписка за национален референдум, стана ясно още от изявленията им в кулоарите на парламента.

Очаква се дебатите и гласуването по вота на недоверие да бъдат насрочени за вторник.

 

Коментари: 0