Внимавайте с лотариите за зелени карти

Не изпращайте пари на непознати, чиято самоличност не можете да проверите, съветват от Western Union

Потребителите да бъдат много внимателни, ако получат съобщение по електронната поща, което ги уведомява, че печелят награди в лотарии или конкурси в интернет, предупреждават от Western Union.

От компанията обясниха, че сред най-честите измами са тези за спечелване на зелена карта за САЩ в лотарията Diversity Visa.

След като жертвата е известена, че е спечелила в лотария за зелена карта, измамникът я моли да изпрати значителна сума пари - между 400 и 800 щатски долара, до предполагаем служител на американското посолство в Лондон, за да получи своята зелена карта.

Измамникът давал точни инструкции за това как да се преведе таксата чрез услуги за трансфер на пари. „Жертвата изпраща парите, но за съжаление, обещаната форма на заявление за издаване на зелена карта никога не стига до нея. Спечелилият зелена карта всъщност е жертва на измама”, посочват от компанията.

За да не станете жертва на схема за измами на „лотария за зелени карти”, е важно да се не изпращат пари на непознати хора, чиято самоличност не може да бъде проверена. Легалните организации не изискват превод на пари преди предоставяне на лотарийни печалби или други награди. „Не забравяйте, че е много малко вероятно да спечелите в конкурс, в който не сте се регистрирали и ако нещо е прекалено хубаво, за да е истина, то вероятно не е, посочва Даниела Будуреа, регионален директор на Western Union за Румъния и България.

Коментари: 0