Все още не е ясно кой ще плати за референдума

Управляващите изоставиха идеята партиите да финансират допитването, което ще се проведе след два месеца и половина

Автор: Мария Владимирова

Между 20 и 30 милиона лева ще са нужни за провеждането на референдума за АЕЦ "Белене". Вече е решено, че първото национално допитване в новата история на България ще се проведе на 27 януари следващата година. След дни, прекарани в дебати, парламентът реши и каква да бъде точната формулировка на референдума за ядрената централа в Белене.

Все още без крайно решение е поредният въпрос, който сблъска управляващи и опозиция, а именно - кой да плати за провеждането на националното допитване.

При приемането на Бюджет 2013 в Министерски съвет премиерът Бойко Борисов и финансовият министър застанаха зад идеята референдумът да се финансира пропорционално от държавната субсидия на партиите, а не от бюджета.

Тогава финансовият министър обясни, че в бюджета за 2013 г. е заложен резерв за финансиране на референдума за АЕЦ "Белене".. По изчисленията на експерти от неговия екип допитването ще струва около 20-30 млн. лева. Точни сметки обаче все още не са направени.

По думите на Дянков,  ако парламентът приеме предложението на ГЕРБ вотът да се финансира от субсидиите на партиите, парите от бюджета щели да отидат за социални дейности или например във Фонда за лечение на деца в чужбина.

Месец след обявяването на тази идея и два месеца и половина преди провеждането на референдума, намерението "да не излизат пари от държавния бюджет" не претърпя никакво развитие.

За Economymagazine.bg от щаба на ГЕРБ заявиха, че такова предложение не е внасяно и в момента не се обсъжда.

Евентуалното финансиране на референдума от партийните субсидии логично бе посрещнато с негодувание от опозицията. Като основен аргумент те посочиха, че в закона изрично се посочва, че националните референдумите се провеждат за сметка на държания бюджет.

От БСП определиха предложението партиите сами да плащат вота за популиско, според Иван Костов това са "импровизации, които не кореспондират със законите на страната". От ДПС, СДС и Атака също заявиха, че няма да подкрепят идеята.

Засега неясно остава и финансирането на информационната кампания преди референдума. Според закона за референдумите 30 дни преди допитването трябва да започне информационно-разяснителна кампания. Тя трябва да гарантира даването на еднакви възможности за представяне на различните становища по темата на вота.

Тъй като в закона за референдумите не се споменава нищо за финансирането, се приема за редно да се следват разпоредбите на Изборния кодекс. Така според тях информационната кампания за допитването трябва да се проведе по правилата на предизборна партийна агитация и целият разход да бъде за сметка на организаторите. Не е ясно какъв таван за финансиране на предизборна кампания ще реши ЦИК да приложи за референдума - дали 4 млн. лв. като при  парламентарни избори или 2 млн. лв. като при президентските.

Отделно от това обаче ЦИК трябва да направи разяснителна кампания за това как се гласува, която също ще за сметка на републиканския бюджет.

Коментари: 0