Взривиха Университетската кула във Франкфурт

На нейно място ще се издигнат небостъргачи с офиси

Снимка: BGNES

304 ~ 1 мин. четене

116-метрова сграда в германския град Франкфурт на Майн бе разрушена с контролиран взрив с цел ново строителство. В нея от 70-те години на миналия век до май 2013 година се намирали учебните помещения на франкфуртския университет "Йохан Волфганг Гьоте".

Това е първи случай в Европа, при който с контролиран взрив се разрушава толкова високо здание. Над 10 000 души са наблюдавали от безопасно разстояние операцията. Университетската кула, както наричат постройката в Германия, е построена през 1972 г. 

Предназначеното за 2500 студенти 38-етажно здание навремето било най-високото в града, но с годините морално остаряло. Частичното разрушаване на небостъргача започнало още през юли миналата година. 

Уморените от непрекъснатия шум местни жители обаче се оплаквали от бавните темпове на демонтирането на сградата и тогава се взема решение постройката да бъде взривена.

За разрушаването на носещата конструкция са използвани 950 кг взривни материали. В операцията по взривяването са участвали около 500 работници, които предварително са били пробили 1400 дупки, където са поставени взривовете. На мястото на университетската кула, която студентите кръстили "кулата от слонова кост", ще бъдат построени небостъргачи с офиси.

Подкрепи Economic.bg