Яйцата, брашното и олиото поскъпват

По-евтини са захарта и охладеното пилешко месо, отчитат от МЗХ

7136 ~ 2 мин. четене

През седмицата 18-25 юли 2012 г. се наблюдава раздвижване в цените на дребно на шестте основни хранителни продукта – захар, олио, брашно, яйца, агнешко месо и пилешко месо, спрямо предходния период (11-18 юли), сочат данните от последния анализ на Министерството на земеделието и храните (МЗХ).

Пада цената на бялата кристална захарна дребно, след като през предходния проучван периода (11-18 юли) тя се повиши с 2 стотинки до 2,24 лева. В рамките на интервала 18-25 юли продуктът е поевтинял с цели 4 стотинки средно за страната до 2,20 лева за един килограм.

Продължава тенденцията на увеличение при средната търговска стойност на рафинираното слънчогледово олио на дребно. През изминалата седмица тя се е повишила с 2 стотинки до 3,04 лева за един литър – до момента най-високата цена на продукта, отбелязана през 2012 г.

През периода цената на брашното тип 500на дребно не бележи сериозни раздвижвания. Продуктът е поскъпнал със стотинка до 1,05 лева за килограм.

Средната за страната цена на дребно на яйцата размер M се е повишила с 1 стотинка до 27 стотинки за брой в рамките на изследваната седмица. Тази на яйцата размер L остава без промяна на ниво от 29 стотинки, което означава, че маржът между средните цени на двата размера яйца е станал само 2 стотинки.

Без особени изменения са средните търговски стойности на трите основни разфасовки на агнешкото месо на дребно – цяло агне, агнешки бут и агнешка плешка. В рамките на интервала 18-25 юли цялото агне е поевтиняло с 4 стотинки до 13,40 лева за килограм, а бутът е поскъпнал с 3 стотинки до 13,39 лева. Въпреки това, традиционно най-скъпият от трите разфасовки агнешки бут продължава да се продава по-скъпо от цялото агне. Цената на агнешката плешка е без промяна – 13,04 лева за килограм.
 
Замразеното пилешко месо е вървяло средно за 4,43 лева за килограм на дребно, което представлява увеличение с 2 стотинки спрямо миналата седмица. Цената на охладеното пилешко месо през периода е спаднала с 3 стотинки до 4,98 лева за килограм. Единственото поскъпване е регистрирано в големите вериги в София и е в размера на 28 стотинки за килограм.
Подкрепи Economic.bg