Янукович обяви предсрочни избори и връщане към парламентарна република

Украинският президент призовава и за създаване на правителство на национално доверие

Победа за Майдана:

128 ~ 2 мин. четене

Президентът на Украйна Виктор Янукович официално потвърди информацията от тази сутрин, че е готов за предсрочни избори и връщане към парламентарна република по Конституцията от 2004 г. Това се случи след преговорите, които продължаваха цяла нощ с посредничество на тримата външни министри на Европейския съюз (ЕС) - Франк Валтер Щайнмаер (Германия), Лоран Фабиюс (Франция) и Радослав Шикорски (Полша). 

„Уважаеми съграждани, в тези трагични, когато Украйна понесе толкова тежки загуби, когато загинаха хора от двете страни на барикадата, смятам за свой дълг пред светлата им памет на загиналите да заявя – нищо не е по-важно от човешкия живот.

Аз обявявам стъпки, които трябва да направим, за да възстановим мира и спокойствието и да избегнем следващи крачки на противопоставянето. Заявявам, че инициирам предсрочни президентски избори. Инициирам също така връщането към Конституцията от 2004 г. с преразпределяне на пълномощията в посока парламентарна република.

Призовавам да се започне процедурата по сформиране на правителство на национално доверие. Като Президент на Украйна и гарант на Конституцията аз изпълнявам своя дълг пред народа, пред Украйна и пред Господа в името на запазване на държавата, в името на запазване на животи и в името на мира и спокойствие на нашата земя”, допълни Янукович.

Същевременно на Майдана се събират още много нови протестиращи, които досега не са участвали в протестите, защото идват от страната. Те продължават да строят трета барикада на площада. Два тира затвориха пътя, през който минават правителствените автомобили.

Тази сутрин пък украинското финансово министерство изпрати съобщение до ирландската фондова борса, в което се казва, че Киев е анулирал планираната емисия от 5-годишни държавни облигации за 2 милиарда долара. Облигациите трябваше да бъдат купени от Русия в опит да се спаси украинската икономика от фалит.

Късно снощи Европейският съюз също успя да вземе решение да предприеме санкции срещу страната, сред които замразяването на сметки и забрана за издаване на визи. Австрия предприе индивидуални стъпки, като вече блокира сметките на украински олигарси. По непотвърдена информация снощи Виена е забранила на самолет с висши представители на властта в Киев да кацне на територията на страната.

Само в четвъртък по официални данни на здравното министерство в Киев са убити 77 души, а 518 са ранените. По неофициални данни обаче загиналите надхвърлят 100 души само в столицата. В четвъртък властта вкара в боевете и снайперисти. Редица видеозаписи показаха, как те убиват хора по улиците в центъра на града.

Подкрепи Economic.bg