"Южен поток" сваля двойно цената на украинската ГТС

Тръбата на "Газпром" може да остави Украйна без приходи от транзита, казва шефът на "Нафтогаз" Андрей Коболев

220 ~ 1 мин. четене
Автор: Николай Марченко

Стойността на украинската газотранспортна система (ГТС) към момента се оценява на 25-35 млрд. долара, но тя може да намалее двойно във връзка със строителството на газопроводи заобикалящи Украйна. Това коментира директорът на националната акционерна компания "Нафтогаз" Андрей Коболев.

„Сега украинската ГТС може да се оцени в промеждутъка между 25 и 35 милиарда долара. Ако няма транзит, тази цифра ще бъде много по-малка. Вероятно двойно. Да се изгуби това няма да е разумно”, каза Коболев пред украинската телевизия ICTV.

По думите му, украинската ГТС се нуждае от скорошна модернизация.  „Те («Газпром») са готови да вложат лични 15 млрд. евро в строителството на „Южен поток”. Този газопровод ще отнеме от украинския транзит потенциално до 60 млрд. куб. метра газ. Сега този транзит е все още 86 млрд.”, пояснява той. 

Коболев информира, че „Нафтогаз” изпрати писмо с предложение до преразглеждане на договора за обемите и условията на транзита на природен газ за периода 2009 – 2019 г. «Процесът тепърва започна», коментира Коболев. «Един от елементите за промяна на транзитния договор е внасяне на определени промени в методиката за отчет за газ – къде ще се отчита, как ще се контролира това», обобщи шефът на «Нафтогаз».

Подкрепи Economic.bg