Захариева под натиск заради спорното разрешително за "Южен поток"

Регионалната министърка е призована да сезира прокуратурата заради земите под строежа на плажа "Паша дере"

На прицел от първия работен ден

Захариева под натиск заради спорното разрешително за
192 ~ 2 мин. четене
Автор: Николай Марченко

Служебният кабинет ще окаже пълно съдействие на Брюксел по повод стартирането на наказателна процедура срещу страната ни по отношение на газопровода „Южен поток“. В това увери вицепремиерът и министър на регионалното развитие в кабинета „Близнашки” Екатерина Захариева в интервю за bTV. 

Още в първия си работен ден и първото интервю като вицепремиер и шеф на МРРБ тя бе разкритикувана от протестните среди за липса на сигнал към прокуратурата за спорното разрешително за строеж в Паша дере. 

От публикация в "Държавен вестник" стана ясно, че в последния момент бившият министър Десислава Терзиева е издала разрешително за строеж на компресорната станция и приемния терминал на „Южен поток" в Паша дере. „Аз разбрах от медиите за това строително разрешение, разпоредила съм проверка да видя за какво става въпрос”, допълни Захариева.

Тя припомни, че премиерът в оставка Пламен Орешарски няколко пъти заяви, че проектът е замразен, а очевидно подготвителни действия по него са се случвали”, заяви тя. "Президентът Росен Плевнелиев също призова Орешарски неколкократно – ако сте спрели, спрете наистина", припомня вефът на МРРБ. "Факт е, че подготвителни действия са се случвали. Разрешение за строителство е дадено на инвеститора „Южен поток България", каза министърът.

„Предупреждението на Европейската комисия е за съмнение за нарушения на общностното право и правилата за конкуренция. Това не означава, че проектът трябва да се спре. ЕК засега не го е спряла, но накрая ще го спре”, предупреди още Екатерина Захариева.

Oт името на служебното правителство тя обеща и публична информация по проекта.„Няма публична информация по него, и в президентството не беше изпратен този договор, не знаем дали съдържа клаузи за конфиденциалност. Сигурно част от техническите неща трябва да са скрити, но поне основните параметри по такива договори трябва да са публични”, посочи още Захариева.

"Ние никога не сме били против проекта „Южен поток“, защото диверсифицира доставките", заяви Захариева. Това обаче за пореден път се повтори, че това наистина трябвало да стане по европейските правила. 

Натиск от първия ден 

Тя бе разкритикувана веднага от цялата общественост заради плахата си реакция, след като не зае категорична позиция за отмяна на спорното решение на предшественичката си Екатерина Захариева. Бившият посланик в Русия Илиян Василев пък призова незабавно неправителствените и екоорганизации да подготвят съответна документация за обжалване във Върховния административен съд (ВАС). 

"Новият регионален министър не бил решил дали да отмени или да обжалва разрешенията за строеж на "Южен поток". Любопитно е с какъв правен интерес ще обжалва държавата и ще се конституира срещу себе си?", пише сайтът за разследваща журналистика "Биволъ". Призовава се да бъде незабавно сезирана прокуратурата и за извършената на 22 юли продажба на земя за тръбата: "Всичко останало е шикалкавене, и продължаващо обслужване на интересите на (руския президент Владимив) Путин от "Правителството на Протеста".

Коментари: 0