Западни компании бойкотират Петербургския икономически форум

Отказаха се дори обяивилите се срещу санкции шефове на Siemens, Е.Оn, Deutsche Bank и Enel

Автор: Николай Марченко

На фона на санкциите срещу Русия, в Санкт Петербург тръгва XVIII Международeн икономически форум, който е признат за аналог на швейцарския форум в Давос, информира BBC.

„Тази година броят на участниците няма да е толкова голям, като през миналата, а самите дискусии могат да се окажат доста по-остри от замисленото”, коментира британската медия. Миналата година в мероприятието взеха участие 7 190 души, докато тази се регистрираха 6,5 хил. Докато през 2013 г. бяха представени общо 176 компании от цял свят, то тази година те ще са с 30 по-малко.

Пояснява се, че част от бизнес-делегациите не са отишли в Петербург по собствена воля, а „по настояване” от страна на правителствата на своите страни. Припомня се, че Вашингтон призова топмениджърите на американските компании да се откажат от участие във форума. По този начин водещия бизнес-форум в Русия няма да бъде уважен от директорите на американските инвестиционни банки Goldman Sachs и Morgan Stanley Джеймс Гормън и Денис Мюленбърг.

Сред тези, които няма да отидат са и топмениджърите, които непрекъснато говорят срещу санкциите към Русия. Става дума за шефа на италианския енергиен концерн Enel Фулвио Конти и за президента на германския гигант E.On Йоханес Тайсен.

Общо от участието във форума се отказаха 34 чуждестранни топмениджъра, сред които и други традиционни „съюзници” на Русия като германските Deutsche Bank и Siemens. Шефът на последната дори наскоро се срещна с руския президент Владимир Путин, на която потвърди сътрудничеството в жп транспорта – Siemens доставя скоростни влакове Sapsan за жп линията Москва – Санкт Петербург.

„Много се говори за Европа и САЩ, но ако видим процентното съотношение от тези, които се явиха и се регистрираха, то 70% от тях са от Европа и САЩ”, коментира губернаторът на Санкт Петербург Георгий Полтавченко.

Коментари: 0