Започва изграждането на хранилище за радиоактивни отпадъци

"Топлофикация София" ще се модернизира със средства от Международен фонд "Козлодуй"

472 ~ 1 мин. четене
Автор: Силвия Георгиева

Със пари от Международен фонд "Козлодуй" (МФК) ще започне изграждането на Националното хранилище за погребване на ниско и средноактивни радиоактивни отпадъци. Споразумението за старт на първия етап на строителството беше подписано днес.

Проекта, който се финансира изцяло от МФК, ще се изпълнява от държавното предприятие "Радиоактивни отпадъци". В новоизграденото хранилище ще бъдат погребани радиоактивните отпадъци от спрените блокове от I до IV на АЕЦ "Козлодуй".

Предвижда се строителството на първия етап на хранилището да завърши до края на 2015 г. Според изпълнителния директор на държавно предприятие "Радиоактивни отпадъци" Дилян Петров, с получаването на средствата по МФК започва реалното изграждане на националното хранилище.

Отпуснатите средства от МФК имат сериозен принос за българската енергетика и икономика, коментира при подписването министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев. Освен договор за строителство хранилището за радиоактивни отпадъци беше подписано и споразумение за обновяване и модернизация на производството и преноса на енергия в топлофикационната система на София. Бенефициент е "Топлофикация София" ЕАД, а общата стойност на проекта е 41.9 млн. евро. От тях 21.5 млн. евро са от МФК.

"Модернизацията и подновяването на съоръженията на компанията ще повишат сигурността на енергийните доставки в столицата. Това ще доведе и до повишаване на енергийната ефективност на услугата чрез намаляване на загубите в топлопреносната мрежа и намаляване емисиите на парникови газове", каза Драгомир Стойнев.

Предвижда се проектът да бъде изпълнен до края на 2017 г. По думите на изпълнителния директор на "Топлофикация София" Стоян Цветанов, с реализацията на този проект дружеството ще отговори на изискванията на Европейската комисия.

Подкрепи Economic.bg