АЕЦ „Козлодуй“ получава още €63 млн. от ЕС заради спрените реактори

Средствата трябва да се използват за извеждане от експлоатация на четирите малки блокове

АЕЦ „Козлодуй“ получава още €63 млн. от ЕС заради спрените реактори

Снимка: АЕЦ Козлодуй

Европейският съюз е отпуснал допълнителни 63 млн. евро безвъзмездно финансиране за дейностите по извеждане от експлоатация на четирите спрени реактора на АЕЦ „Козлодуй“. Това каза пред БНР Сергей Цочев, член на Управителния съвет на Държавното предприятие „Радиоактивни отпадъци“.

От спирането на малките блокове за дейностите по извеждането им от експлоатация са похарчени 433 млн. евро по линия на Международния фонд „Козлодуй“ и 290 млн. евро българско съфинансиране, каза Цочев.

Припомняме, че по настояване на Европейския съюз през 2004 г. са затворени 1-ви и 2-ри блок, а в началото на 2007 г. и 3-ти и 4-ти блок. Причината за спирането им бе, че те не отговаряха на европейските стандарти за сигурност.

„За да се постигнат целите за извеждане от експлоатация до 2030 г., е направена оценка, че са необходими 1.35 млрд. евро. Тази оценка се прави на всеки 5 години. През тази година предстои нова. От последната преоценка беше установено, че има недостиг от 91 млн. евро, който до голяма степен е компенсиран в края на януари. На 25 януари тази година беше приет регламент на Съвета на ЕС, с който на България бяха отпуснати допълнително 63 млн. евро до 2027 г.“, обясни Сергей Цочев.

До края на миналата година в двата фонда за извеждане от експлоатация и за управление на радиоактивните отпадъци са събрани 1.855 млрд. лева, като в тях влизат и парите, които ще са необходими и за 5 и 6 блок на АЕЦ „Козлодуй“, когато дойде моментът за тяхното затваряне.

Коментари: 0