АЕЦ \"Козлодуй\" губи клиенти заради неясната цена на тока

НЕК продължава да забавя плащанията си към ядрената централа

АЕЦ \

Снимка: БГНЕС

Отлагането на новите цени на електроенергия с един месец е довело до загуба на дългосрочни клиенти, купуващи ток от АЕЦ „Козлодуй” на свободния пазар. Това заяви изпълнителният директор на АЕЦ "Козлодуй" Димитър Ангелов в ефира на БНР в неделя.

Заради протестите на предприятия и синдикати срещу планираното от енергийния регулатор поскъпване на тока с 2% за бита и между 13 и 20% за бизнеса от 1 юли, новият тарифен модел бе отложен с месец, докато се намерят резерви, които да позволят запазване на сегашните цени на електроенергията преди местните избори през октомври.

"Ние загубихме дългосрочни реализации. Никой не иска да търгува за по-дълги периоди", обясни той отлива на фирми, които да кандидатстват за закупуване на електроенергия с дългосрочни договори. "Всеки гледаше да участва само за ден напред (тоест за количества енергия, необходими му за следващия ден – б. ред.) или в 2-3 напред, тъй като няма представа какво ще стане, какви ще бъдат условията в по-дълъг период", обясни шефът на ядрената централа.

От думите на Ангелов стана ясно, че този отрицателен ефект от отлагането на цената на тока вече е факт и НЕК е увеличила размера на забавените плащания към ядрената централа.

"НЕК обикновено ни дължи около 130-140 милиона, като те в последно време, за съжаление, в последния месец са малко повече, тъй като възможностите на НЕК, а и на всички в тази реголаторна, да го кажем, криза в сектор "Електроенергетика“, която създаде напрежение, създаде тежки условия за всички, които участват в процеса", посочи Димитър Ангелов.

Шефът на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов предупреди, че това ще има негативни последици за пазара и най-вече за обществения доставчик "Националната електрическа компания", тъй като нейният натрупан в предишни години дефицит от покупката на енергия под себестойността й от 650 млн. лв. ще нарасне с нови 50-60 млн. лв за месец.

"В тези условия, отчитайки и гръцката криза, която също се отрази в някаква степен на продажбите на електроенергия - създаде явно проблеми на НЕК и той сега се разплаща в последния месец по-зле с нас", допълни той.

По думите му вноската от 40 млн. лв., които АЕЦ "Козлодуй" трябва да направи в следващите месеци в бъдещия фонд "Сигурност на електроенергийната система", ще бъде осигурена чрез оптимизация на работата на дружеството.  

Коментари: 0