АЕЦ Козлодуй – ядрена опасност за Европа

Коментарът е на авторитетното германско издание Tagesspiegel

АЕЦ Козлодуй – ядрена опасност за Европа
5706 ~ 1 мин. четене

Опасни ядрени реактори има в цяла Европа, но имената на най-опасните идват от четири държави, една от които е именно България. С влизането ни в Европейския съюз, бяха спрени блоковете I-IV,  но  все още атомната централа остава една от най-опасните. Тази информация е по коментар на авторитетното германско издание Tagesspiegel.

В Европа има 128-те атомни централи, които са на средна възраст от 30,6 години. Това води до заключения, че са възможни сценариите "Чернобил" и "Фукушима". Tagesspiegel се позовава на доклад на МАЕ от 2013 г., който показва, че Козлодуй има пропуски в плановете си в случай на авария. Друг голям проблем е липсата на достатъчно квалифициран персонал. 

Украйна, естествено заема челната позиция в класацията, заради в Чернобил. Тревожните сигнали там не са само от миналото. Опасен случай от 2015 г. принуди АЕЦ „Запорожие”, която е най-голямата в Европа, да замрази дейността си, заради проблеми с мрежата. Останаха съмненията, че това не е бил случен инцидент, а опит за терористичен акт от странна на проруски сепаратисти.

 Възможност за опасни събития има и в Белгия . Стотици пукнатини има по два от реакторите в АЕЦ Дул. Оказва се, че е по-евтино да се построят нови АЕЦ, отколкото да се правят поправки. Първият реактор на въпросната централа е на цели 51 години, което го прави доста застрашителен. Белгия, обаче няма намерение да спира работата с централите си, тъй като сама задоволява 47% от нуждите си в електричеството точно с ядрена енергия, предава Actualno.com.

Подкрепи Economic.bg