Сигнал от ОЛАФ доведе до отстраняване на началника на митниците

Служебното правителство продължава с рокадите във властта

Сигнал от ОЛАФ доведе до отстраняване на началника на митниците
3770 ~ 1 мин. четене

Началникът на Агенция „Митници“ Георги Костов бе уволнен заради сигнал от ОЛАФ до България. Става въпрос за 55 млн. евро нанесени щети на европейския бюджет, които сраната ни вероятно ще трябва да върне на Брюксел. Това съобщи служебният министър на финансите Асен Василев на извънреден брифинг по повод рокадите в държавната администрация. На мястото на Костов застава Павел Тонев.

„Има доклад на ОЛАФ за нанесени сериозни щети на европейския бюджет. В този доклад по почти всички критерии оценката е, че Агенция „Митници“ не отговаря на изискуемите стандарти. Колегите в митниците са взели мерки, но въпреки това ОЛАФ ни изпрати писмо за 55 млн. евро, които България трябва да провизира и евентуално да възстанови към европейския бюджет“, заяви Василев.

Министърът посочи, че в момента се работи по изясняване на случая.

Павел Тонев има 20-годишен опит в системата на митниците, включително като директор на регионално и национално ниво. Той оглавява агенцията през 2013 г., по времето на кабинета „Орешарски“.

От друга страна Георги Костов, който бе назначен начело на митниците през 2017 г., когато изненадващо почина Ваньо Танов, нямаше опит в системата, а по-скоро в МВР. Костов обаче напредна кариерно много по времето на ГЕРБ. От началник на сектор „Криминална полиция“ в 9 РПУ в София през 2009 г., той постепенно се издига. През годините оттогава е назначаван като директор на ОДМВР-Благоевград, след това оглавява ОДМВР-Бургас. От януари 2015 г. е зам.-главен секретар на МВР, а от март същата година главен секретар на МВР.

Рокадите във властта започнаха по-рано днес с уволняването на директора на НАП Галя Димитрова, като на нейно място е назначен Румен Спецов.

Коментари: 0