Служебното правителство уволни директора на НАП

Решението за смяната е прието неприсъствено от Министерски съвет

Служебното правителство уволни директора на НАП

Снимка: Красимир Свраков

12261 ~ 1 мин. четене
Автор: Economic.bg

Досегашният изпълнителен директор на Националната агенция за приходите – Галя Димитрова е освободена от длъжността, а на нейно място е назначен Румен Спецов, съобщават от правителствената информационна служба.

Теч на данни от НАП

Румен Спецов е експерт с над 10 години опит в НАП, а има и експертиза в областта на данъчната политика и законодателство и защитата на националната сигурност. Завършил е Стопанската академия „Д.А. Ценов“ и АМВР. В периода 2009 – 2015 г. е работил в Централното управление на НАП, а от 2001 до 2006 г. е работил в Териториална дирекция на НАП – Добрич.

Решението на Министерски съвет е прието неприсъствено.

Припомняме, че в мандата на Галя Димитрова се случи най-големият теч на данни в историята, който засегна почти всеки български гражданин. На 15 юли 2019 г. стана ясно, че данните на над 6 милиона души са изтекли от НАП. В разгара на кризата обаче Димитрова отказа да си прекрати отпуската, а след това каза, че това е било най-трудното решение. Тя обаче отказа да уточни защо не я е прекратила и защо е било толкова трудно да не я прекрати.

Въпреки безпрецедентния провал на Агенцията тогава, принципалът на НАП в лицето на финансовия министър Владислав Горанов отказа да търси отговорност на Димитрова. Единствено бяха уволнени няколко IT служители. Горанов дори увеличи заплатата на Галя Димитрова, а тя раздаде бонуси на себе си и служителите на НАП.

Това се случи и на фона на глобата, която постанови Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) за теча - 5.1 млн. лв. НАП обаче я обжалва, но вероятно ще трябва да се плати. Преди няколко дни ВАС постанови по индивидуална жалба на гражданин, че приходната агенция е виновна за теча на данни.

Коментари: 0