ВАС осъди НАП да плати обезщетение за теча на лични данни

През 2019 г. вследствие на пробив в системата на приходната агенция онлайн изтече информация за над 6 млн. физически лица

ВАС осъди НАП да плати обезщетение за теча на лични данни

Снимка: Economic.bg/Архив

3800 ~ 1 мин. четене
Автор: Economic.bg

Върховният административен съд (ВАС) окончателно осъди Националната агенция по приходите (НАП) да плати обезщетение на един от милионите потърпевши от безпрецедентния теч на лични данни през 2019 г. За нанесените нематериални щети вследствие на допуснатия пробив в системата на ищцата К.С. ще бъдат изплатени 500 лв. – двойно по-малко от поисканите 1000 лв.

Теч на данни от НАП

Осъдителното решение е окончателно и не подлежи на обжалване, се посочва в решението от 10 май 2021 г. До тази инстанция се стигна, след като искът бе отхвърлен от по-долните.

В иска си жалбоподателят изтъква „неправомерното бездействие на НАП да изпълни задължението си да защити по сигурен начин данните на ищцата като гражданин“. Поводът е атаката срещу системите на приходната агенция, при която в публичното пространство свободно се разпространиха личните данни на над 6 млн. физически лица, 4.1 млн. от които живи.

Пробивът бе определен като безпрецедентен. Влезе и в заглавията на световните медии, които сравниха случая с „хакване на цяла държава“. Няколко седмици след инцидента „Информационно обслужване“ извърши одит, който разкри редица пропуски в системите на приходната агенция.

Cъpвъpитe нa HAΠ ca cтapи, липcвa дoпълнитeлнo eлeĸтpичecĸo зaxpaнвaнe, ĸлимaтизaциятa нe e дoбpa, дopи пoмeщeниятa, в ĸoитo ca paзпoлoжeни, нe oтгoвapят нa изиcĸвaниятa“, гласяха част от засечените пpoблeми.

Въпреки това сформираната по случая Временна анкетна комисия по-късно постанови, че персонално виновни лица в редиците на НАП няма. Все пак двама души от IT екипа бяха уволнени. Директорът на агенцията Галя Димитрова, която в разгара на лятната кибердрама реши да остане в отпуск, посрещна следващата година с ново увеличение на заплатата.

Коментари: 0