5G революция за бизнеса

Мобилните мрежи от ново поколение са вече тук и обещават големи промени, които скоро ще станат видими

5G революция за бизнеса

Снимка: Unsplash

720 ~ 6 мин. четене
Автор: Теленор

Мобилните мрежи от ново поколение са вече тук. 5G проправи пътя си и за няколко години успя да се превърне от тема, обект най-вече на различни теоретични демонстрации, в действителност. Вече и в България налице имаме работещи мрежи от ново поколение и въпреки че сме в зората на една нова технологична епоха, вече е време да погледнем към предимствата, които те дават.

А те са недвусмислени. Потребителите моментално получават много по-висока скорост и възможности. Бизнесът обаче е един от основните печеливши от въвеждането на 5G мрежи. Разбира се, ако успее да се възползва от новите предизвикателства и въведе навреме работещите решения.

В следващите години ще станем свидетели на глобална трансформация в много индустрии. Компаниите ще имат възможност да оптимизират своята дейност, да автоматизират огромна част от процесите си, а тези, които успеят да са на гребена на технологичната вълна, несъмнено ще са печелившите в надпреварата. 5G е бъдеще за редица индустрии, а сега ще споделим основните сфери и примери, които ще можем да видим пред очите си съвсем скоро. Промените, които ще донесат новите мрежи, ще засегнат буквално всички елементи на бизнеса и отделните индустрии.

Търговия

Търговията вече е готова за 5G. През последната година онлайн търговията претърпя още по-сериозен ръст. Пандемията от COVID-19 и „затварянията“ в цял свят направиха така, че дори пазари, позиционирани по-назад в развитието на онлайн частта си, бяха принудени да наваксат.

За сравнително кратко време много бизнеси промениха начина си на работа и го насочиха към онлайн частта. Сега, след като 5G е тук, бизнесът отново ще претърпи бърза трансформация. Новите мрежи ще позволяват все по-честото и лесно използване на виртуална и добавена реалност при пазаруването. Без да излиза от своя дом, потребителят ще може да „пробва“ своите нови дрехи, умни устройства ще препоръчват точния цвят грим и сенки на дамите, доставките ще се автоматизират. По света вече има много автоматизирани доставки, чрез използване на автономни колички-роботи и дронове, но това е само началото.

Новите мрежи ще съкратят както времето, в което клиентът чака своята покупка, така и ще осигурят по-лесни и бързи начини на доставка, при това без в нея да участва човек. 

5G в градовете

Едно от големите предимства, които дават новите мрежи, е възможността за свързване на много отделни технологични продукти на малко пространство. По този начин всяко устройство, което виждаме около себе си днес, ще може да работи самостоятелно, да взима решения, но и да ги синхронизира с действията на всички други технологии наоколо.  Това могат да са улични лампи, светофари, паркинг колчета, знаци, според някои проекти дори пътна маркировка.

Инфраструктурата ще позволи да се подобри цялостната градска среда. Благодарение на множество сензори и добра свързаност, по нов начин ще започне да се провеждат редица наболели градски проблеми като паркиране, поддържане на чистотата, сметосъбиране, комунални услуги и регулиране на трафика.

Надеждната свързаност и възможността за присъединяване на много устройства в мрежата ще позволи безупречната им работа, поставяйки ни в сценарии, които към момента ни звучат по-скоро като нещо от бъдещето.

Транспорт

Една от сферите, която попада и в „умния град“, е транспортът. Там, благодарение на множество сензори и добрата им свързаност, ще могат да се интегрират разнообразни решения, управляващи трафика. Пътищата сами ще мога да регулират заетостта си, променяйки в реално време максималната допустима скорост и дори това с колко ленти разполагат.

Благодарение на 5G ще можем да видим по-добър контрол над спазването на правилата на движение, но и възможността на водачите да оставят нещата „в ръцете“ на своите собствени автомобили. Благодарение на 5G мрежите от ново поколение, автономните превозни средства вече няма да са само мечта от научнофантастичен филм. Te ще могат по-често да се движат по пътищата. Вече има редица подобни разработки и автономни коли, които се справят дори с наличната информация.

Благодарение на данните от GPS, тези за пътната обстановка и много сензори, новият Мерцедес S клас, да речем, може да се движи напълно свободно и сам да регулира скоростта си преди завой или ако има някакво препятствие. За да работи напълно добре, на системата е нужна по-добра и сигурна свързаност, каквато несъмнено бихме видели при добре изградена 5G мрежа.

5G тук значи и безопасност. Заради свързаността и бързата реакцията на мрежите автомобилите ще могат да общуват сами, така че да избягват сблъсък. Разработките в тази насока са десетки, а интегрирането им в автомобилите е само въпрос на време. Ако към екосистемата се включат и самите пътища, то можем да се надяваме, че не е далеч времето, в което пътнотранспортните произшествия ще са голяма рядкост. В Австралия вече работи проект, по силата на който коли са оборудвани със специална система. Свързаността им с 5G мрежата и отделно с пътя пречи на това колите да претърпят сблъсък, както една с друга, така и да изхвърчат встрани от пътя. 

Използването на автономни превозни средства, касаещи транспорта, обаче ще повлияе на редица индустрии, зависещи от него. Транспортните коридори в ЕС, да речем, ще бъдат интелигентни и ще позволяват свободното движение на товари от камиони, които се управляват сами – а това бързо ще спести много време и средства.

На редица места по света, като част от пилотни проекти, вече се използва автономен 5G транспорт. Един от последните примери е в Стокхолм, където от миналата есен електрически микробус превозва туристи около различни забележителности на островчето Royal Djurgården. Системата действа напълно самостоятелно, а засега не е записан нито един инцидент.

Производство

5G за кратко време ще засегне редица заводи, цехове и въобще всички места, на които се произвежда нещо. Фабриките вече могат да са напълно автоматизирани и ще позволяват да се контролират дистанционно. Тепърва ще започнем да виждаме много по-често самообучаващи се системи, както и комуникация между машини, които работят единствено под надзора на хора, без нужда от тяхната намеса.

На практика вече има редица решения, които чакат да бъдат внедрени по-масово. Чрез използването на най-различни роботи и разчитайки на безжичната 5G свързаност, те могат да направят така, че фабрика да съкрати разходите си в пъти, докато същевременно повишава количеството на своята продукция. Не на последно място, 5G означава и много по-малко кабели. По силата на проект, който вече работи в заводи  на Audi, роботи във фабриките им вече не са свързани с кабели. Те сглобяват колите по нов начин с повече свобода – единственото необходимо е да са свързани с електропреносната мрежа.

За производствата 5G ще означава повече произведени стоки за по-малко време, по-малко инциденти и по-малко разходи.

Енергетика и минно дело

Новите мрежи бързо ще стигнат до мащабни индустрии, в които иновациите навлизат сравнително бавно. По света вече има проекти, които позволяват много по-ефективна работа на различни електропреносни мрежи и добив на полезни изкопаеми. В енергетиката е изключително важен качественият мониторинг и бързото вземане на решения. На редица места по света 5G вече дава резултати – пести средства и подобрява безопасността.

Аналогична е ситуацията и в редица мини по света, които вече са се обърнали към 5G. Мрежите позволяват отлична свързаност и пълен синхрон между машините и хората. Това, което води до по-малко инциденти и съкращава много разходи.

Земеделие на бъдещето

Една от индустриите, която има потенциал да бъде променена изцяло, е сред най-старите и важни индустрии в историята на човека. Дори в момента, благодарение на GPS комуникацията и безжичния интернет, тя търпи сериозен прогрес. 5G обаче ще е истинска революция, която ще направи автоматизацията още по-пълна.

За кратко фермерите ще могат да интегрират системи, които позволяват в реално време да управляват цялото си стопанство. Чрез използването на сензори, част от които могат да са закачени и за дронове, те ще могат да контролират редица ключови действия, за които иначе са необходими много хора и техника. Ефективността ще се подобри и заради автоматизацията, която 5G ще позволи. Системите ще могат сами да решават как да процедират,  така че да бъде извлечено най-доброто от продукцията по най-евтиния начин.

По света вече работят не малко проекти, които следят дейностите в едно стопанство в реално време и позволяват на собствениците им да вземат решения по всяко време на денонощието, включително и сами.

Медицина

Новите мрежи ще позволят редица промени и в сферата на медицината. Навлизането на роботи в болниците вече се случи по време на Covid-19, но това е само началото. Телемедицината ще е напълно възможна, предстои налагането на различни системи, които работят с отдалечен контрол, а медицинските машини ще имат единствено нужда от връзка с електричество и 5G, за да работят качествено, дори в най-отдалечените кътчета на планетата.

5G е бъдещето

Новите мрежи ще доведат до революция в много сфери на обществения живот, но промяната ще може да се види най-вече в сферата на бизнеса и индустрията. Редица пилотни проекти и сега работят на множество места по света. Те са готови да бъдат интегрирани и да започнат работа на всяко място, в което мрежата е изградена.

България през 2021 г. се нарежда до страните, в които такава мрежа е налична, така че е само въпрос на време да видим с очите си част от промените, които 5G носи.

** Този текст е част от информационна кампания на Теленор България за 5G, насочена към бъдещите потребители на новата технология. Теленор България се стреми да информира и да изясни ползите от 5G, както и да отговори на важните въпроси, свързани с петото поколение клетъчна мрежа. Ако искате да узнаете повече за 5G или да зададете своите въпроси,свързани с новото поколение мрежа, можете да се свържете директно с Теленор на специално създадения за потребителски въпроси имейл 5G@telenor.bg. Последвайте компанията в Twitter, Facebook или следете най-интересното от света на 5G в Центъра за знания на www.telenor.bg/5G.

Коментари: 0