Ахмед Доган вече е мажоритарен собственик в ТЕЦ „Варна”

Той e купил 70% дял в \"Сигда\", която купи ТЕЦ-а в началото на тази година

Ахмед Доган вече е мажоритарен собственик в ТЕЦ „Варна”
Автор: Александра Сотирова

Почетният председател на ДПС Ахмед Доган вече е мажоритарен собственик в ТЕЦ „Варна” - неработеща допреди шест месеца топлоцентрала, но отскоро един от най-важните участници в енергийната система на страната. От справка на Economic.bg в Търговския регистър се вижда, че на 4 септември Доган е вписан като собственик на 70% от капитала на „Сигда”, която в началото на тази година купи ТЕЦ-а от чешката CEZ. Новината беше съобщена първо от изданието "Капитал".

Влизането на Доган като съсобственик е за сметка на дяловете на
сина и дъщерята на Данаил Папазов, който беше транспортен министър в правителството на Пламен Орешарски и дългогодишен директор в пристанище "Варна". Папазов-старши е изпълнителен директор на компанията собственик.

Фирма „Сигда” в фокусирана в производство на електрическа и топлинна енергия, пренос и разпределение на топлинна енергия, строителна и ремонтна дейност в областта на електроенергетиката и топлоенергетиката, строителна и ремонтна дейност в областта на електропроизводството и др.

В съвета на директорите на дружеството остават Данаил Папазов, Андриян Атанасов и Георги Христозов.

Припомняме, че след продажбата на ТЕЦ „Варна” той скоростно влезе в енергийната система на страната. Въпреки че с години ТЕЦ "Варна" не работеше, тъй като CEZ го смяташе за нерентабилен, след преминаване под управлението на Данаил Папазов дружеството набързо получи държавна подкрепа и започна да печели, без дори да му се налага да работи.

При последните търгове за закупуване на разполагаемост за студен резерв, които Електроенергийният системен оператор проведе, ТЕЦ „Варна” се нареди на първо място сред фирмите, които ще получат най-много пари за мощности, които не работят, но получават средства, за да бъдат в готовност за активиране. 

За следващите 12 месеца до края на юли 2019 г. ТЕЦ „Варна“, който Папазов купи за 50 млн. евро от CEZ миналата година, ще получи над 27 млн. лв., за да поддържа в готовност своите мощности в случай на недостиг на електроенергия в страната.

Папазов със своя ТЕЦ „Варна“ се включи в студения резерв и в предходния период -  от 1 май до 31 юли 2018 г. – веднага, след като централата бе одобрена в извънреден търг от системния оператор. За този период ЕСО му даде над 2.8 млн. лв.

Случайно или не, малко преди това - в края на март 2018 г., ЕСО поиска увеличаването на средногодишната разполагаема електрическа мощност, предвидена за студен резерв за периода 2018/2019 г., до 650 MW. Тогава операторът обясни, че с увеличението се цели да се постигнат задължителните показатели за надеждност на електроснабдяването и сигурност на електроенергийната система.

Справка в Търговския регистър показва, че това е едва второто официално участие на Доган в бизнес живота на страната. Другата компания, в която почетният председател на ДПС притежава дял, е

"Уотър-Витал". Дружеството е създадено през октомври 2017 г., като Доган притежава 50%, а останалата половина е собственост на Румен Тодоров Гайтански-Юнг. Компанията е с предмет на дейност добив, бутилиране, разпространение и продажба на минерална вода; разработване и реализация на проекти за изграждане, ремонт и реконструкция на водоемни съоръжения и съоръжения за ВЕЦ; експлоатация на язовири и др. 

Коментари: 0