Airbus победи Boeing за втора поредна година

Европейската компания отново е на първо място като най-големият производител на самолети в света

Airbus победи Boeing за втора поредна година

Снимка: Unsplash

772 ~ 1 мин. четене

Airbus е доставил повече от 560 самолета през 2020 г., според данни за проследяване на доставките и източници от авиокомпаниите, предава Reuters. И това поставя европейската авиокосмическа група на първо място сред най-големите производители на самолети в света, изпреварвайки за втора поредна година основния си конкурент на пазара - американската Boeing.

Компанията е успяла да постигне неофициалната си цел за 560 доставени самолета през 2020 г., добавят източниците.

Airbus, който се очаква да обяви поръчките и доставките за 2020 г. през следващите дни, е отказал да коментира преди официалното им публикуване.

Все пак общите доставки на компанията се очаква да спаднат с около една трета тази година поради въздействието на пандемията от COVID-19 върху въздушния транспорт и авиокомпаниите.

Европейският производител все пак има непреодолима преднина пред Boeing, който е доставил едва 118 самолета между началото на 2020 г. и края на ноември, тъй като моделът 737 MAX бе заземен през този период. Проблемният самолет получи разрешение да лети отново от САЩ и Европа едва в края на ноември.

Както Airbus, така и Boeing трябваше да предприемат редица съкращения, за да се справят финансово с коронакризата, която приземи самолетите заради затворените граници и липсата на свободно движение.Подкрепи Economic.bg