Airbus представи първия си хеликоптер H160

Очаква се той да излезе в производство през 2018 г., цената още не е известна

Airbus представи първия си хеликоптер H160
4832 ~ 1 мин. четене

Airbus показва чисто новия си хеликоптер H160 в среден размер, известен още като X4. В скорошно индустриално събитие  в Орландо, Флорида, машината представя ново поколение в „остротата” на дизайна и оперативната ефективност.


 Композицията на корпуса намалява теглото, без да прави компромиси със здравината, позволява по-лесна поддръжка и е устойчива на корозия и износване.


Отличителната опашка с двоен кант включва най-големия досега „забулен” роторен мотор, който намалява звука и вибрациите, и в същото време засилва стабилността и аеродинамичната ефективност. Airbus споделя, че H160 ще използва близо 20% по-малко гориво в сравнение с текущото поколение хеликоптери в този размер.

Захранван от два турбовални двигателя, Turbomeca Arrano, пестящи гориво, H160 може да превозва до 12 пътници със скорост от близо 300 км/ч. на дистанция, малко по-голяма от 805 км. Хеликоптерът разполага и с чисто нови биплан стабилизатори, които правят маневрирането по-лесно за пилота, както и с Blue Edge перки на мотора, които намаляват шума с 50%.


H160 е първият хеликотер на  Airbus и се очаква да полети по-късно тази година. Очаква се той да излезе в производство през 2018 г., а компанията все още не е обявила цената му.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg