Акциите в САЩ запазиха положителното настроение

Технологичните компании бяха най-печеливши през изминалата сесия на Wall Street

Акциите в САЩ запазиха положителното настроение

Въпреки изказването на Доналд Тръмп за удължаване на периода на социално дистанциране до 30 април, американските акции продължиха положителното движение в понеделник. Dow Jones се повиши с 690 пункта, или 3.2%, до ниво от 22 337. S&P 500 се покачи с 3.4% до 2 626, докато NASDAQ затвори деня 3.6% по-високо до 7 774. Технологичните компании като Microsoft, Alphabet и Amazon бяха най-печеливши през изминалата сесия на Wall Street. Индексът Dow Jones в момента се намира с 20% над дъното образувано от продажбите около коронавируса, а S&P 500 успя да се покачи с 17% от същите дъна.

Немският индекс DAX се покачи с 1.9% до ниво от 9815 през изминалата сесия, докато FTSE 100 нарасна с 1%. Финансовите акции се понижиха с 3.2% в Европа, след като миналата седмица банките бракуваха дивиденти и обратното изкупуване на акции след коментарите на Европейската централна банка, че получените пари трябва да се използват за подпомагане на икономиките в региона.

WTI падна до 18-годишо дъно в понеделник, тъй като търсенето продължава да се изпарява докато Саудитска Арабия и други държави от OPEC+ се подготвят за увеличаване на производството. Хората не пътуват, а бизнес активността спада, намалявайки необходимостта от реактивно гориво и бензин. Сорта Brent спадна с над 9% през изминалия ден, докато WTI понижи стойността си с над 7% и достигна цена от около 20 USD за барел.

Икономически данни – Канада

Брутният вътрешен продукт (БВП) измерва годишното изменение на коригираната спрямо инфлацията стойност на всички стоки и услуги, произведени от икономиката. Това е най-широката мярка за икономическа активност и основен показател за здравето на икономиката. Анализаторите прогнозират забавяне в икономиката на Канада с 0.2%. По-високо от очакваното четене се приема като положително за CAD, докато по-ниско от очакваното се приема отрицателно.

Канадският производител на марихуана за втори път неуспешно се опитва да пробие EMA 200. Акциите се намират в низходящ тренд от средата на януари. Успешен пробив и задържане на цената над тренд линията ни дава сигнал за обрат в тренда.

Валутната двойка успя да покрие около 50% от загубите натрупани от 10 март. В момента GBP/USD образува триъгълник. Ако горната граница бъде пробита можем да очакваме покачване на цената до ниво от 1.2550.

Коронавирусът продължава да оказва натиск върху търсенето на петрол. WTI падна до 18-годишо дъно в понеделник. В момента на 8 часовата графика се образуваха 3 doji stars, които са тренд обръщаш модел. Възможно е петролът да е достигнал най-ниските си стойности, след като се търгуваше под 20 долара за барел.

Икономическите стимули в размер на 2.2 трилиона USD съживиха пазарите. Dow Jones отскочи от нивото на подкрепа образувано от предишни дъна и отново пресече психологическото ниво от 20 000. В момента предстои тест на низходящия тренд.

Коментари: 0