Лондонската фондова борса купува компанията Refinitiv

Борсата се опитва да разшири бизнеса си и да се превърне в глобален дистрибутор на пазарни данни

Лондонската фондова борса купува компанията Refinitiv

Снимка: Wikimedia

1160 ~ 2 мин. четене
Акционерите в Лондонската фондова борса (LSE) днес одобриха намерението на ръководството да купи за 27 млрд. долара компанията за анализ на данни Refinitiv, пише Reuters. Целта на LSE е чрез сделката да разшири търговската си дейност и да се превърне в голям дистрибутор на пазарни данни.

Председателят на LSE Дон Робърт е казал на срещата в Лондон, че Бордът на директорите единодушно е препоръчал финализирането на придобиването на Refinitiv. Според членовете на Борда сделката е „изкушаваща възможност“ в най-добър интерес за акционерите и компанията.

Един от акционерите е повдигнал въпроса дали Лондонската фондова борса просто не увеличава размера си, за да не се превърне в бъдеща цел за поглъщане от друга компания. „Чувстваме много силно, че този ход е в дългосрочен стратегически интерес на LSE. Той ще ни даде възможност да имаме един истински глобален бизнес“, обясни е главният изпълнителен директор Дейдив Шуимър.

От над десетилетие финансовата индустрия е залята от опити за трансгранични съюзи между различни борси, тъй като печалбите от традиционния бизнес с управляване на фондови пазари и клирингови къщи падат. Много от потенциалните сделки обаче бяха спрени заради регулаторно и политическо противопоставяне.

Това накара фондовите борси да се оглеждат за свързани с дейността им компании. Лондонската и Нюйорската например се насочват към по-доходоносни и по-малко политически чувствителни области като събирането и анализа на данни. В тази област приходите растат.

Ръководителите на LSE също така са опровергали съмненията на някои акционери, че фондовата борса има способността да превърне придобиването в успешен ход. По думите на Шуимър сред ръководството има висока степен на увереност, че интеграцията между фондовата борса и Refinitiv може да бъде добре управлявана.

През септември тази година Хонконгската фондова борса направи изненадваща оферта за покупката на борсата в Лондон. Тогава китайската борса оцени една от най-големите фондови борси в Европа на 29.6 млрд. паунда (36.6 млрд. долара). Впоследствие ръководството на LSE отхвърли предложението, заявявайки, че в офертата има съществени недостатъци.
Подкрепи Economic.bg