Alphabet детронира Apple

Холдингът на Google вече е най-голямата публична компания

Alphabet детронира Apple
188 ~ 1 мин. четене

Alphabet детронира Apple. Производителят на iPhone вече не е най-голямата публична компания. Миналия месец ИТ гигантът от Купертино е отстъпил първото място на холдинга Alphabet, под чиято шапка е Google, съобщава Файненшъл Таймс, цитирани от TechNews.bg.

Оценена по пазарна капитализация, Apple остава по-скъпа – $535 млрд. спрямо $485 млрд. за Alphabet. Но като „корпоративна стойност” (enterprise value), която включва дълга и изважда парите в кеш, за да даде по-ясна картина за стойността на една компания, Alphabet излиза пред Apple през декември с оценка от $420 млрд., спрямо $393 млрд. за компанията от Купертино.

Отстъплението с $200 млрд. на Apple от най-високата си стойност през 2015 г. досега не е трудно за обяснение. Инвеститорите виждат Apple като прикована към iPhone и се опасяват, че гигантските й печалби не са устойчиви, пише ФТ.

След като Apple навлезе дълбоко в Китай в търсене на клиенти, сега е трудно да се види къде са новите пазари. Междувременно, липсата на убедителни нови характеристики в последните модели на iPhone може да възпре потребителите от ъпгрейд на устройствата си.

Нещо повече, анализаторите очакват за първи път тази година Apple да отчете спад в продажбите на iPhone и тогава страхът ще измести маржовете. За да даде тласък на своя бизнес, Apple се нуждае отчаяно от нов, забележителен успех.

Засега не изглежда, че успехът може да дойде от смарт часовника Apple Watch. Възможно е тласък да даде самоуправляемата кола, но все още инвеститорите не могат да изчислят паричните потоци от този секретен проект.

Подкрепи Economic.bg