Америка \"откри\" петрола

В новия бюджет е заложена позиция за вдигане на забраната за износ на нефт

Америка \
Автор: Александра Сотирова

Президентът на САЩ Барак Обама подписа приетия в петък от Конгреса федерален бюджет за 2016 г., в него е заложена позиция за вдигане на забраната за износ на американския петрол към света, която е в сила в продължение на 40 години, съобщава пресслужбата на Белия дом.

Общият приет бюджет е $ 1149 милиарда.

Забраната за доставките на суров нефт от страна на САЩ в чужбина, е издадена под формата на федерален закон и е в сила от 1975 г. насам.

Този нормативен акт е въведен през 1975 г. по време на енергийната криза, причинена от конфликта в Близкия изток и създаването на ембарго върху доставките на черно злато за западните държави през 1973 година.

Американските компании могат да доставят природен газ в чужбина само с лицензи, които са издадени от правителството. Те обаче са свободни да изнасят на други държави въглища и преработени петролни продукти, включително и бензин. Според официални данни, договорката в американското законодателство им позволява да изнасят само 500 хиляди барела петрол дневно.

Миналата година ЕС открито призна, че Брюксел иска от Вашингтон като част от трансатлантическата зона за свободна търговия, да започне да изнася петрол и газ за Европа.

Споровете около ембаргото

През последните 2 месеца Камарата на представителите на Конгреса на САЩ 2 пъти гласува внесения от републиканците законопроект, предвиждащ отмяна на забраната за износ на американски петрол, но и в двата случая инициативата не бе подкрепена от Сената.

Администрацията на президента Барак Обама също е против вдигането на ембаргото. Говорителят на Белия дом Джош Ърнест заяви, че решението на този въпрос следва да бъде взето от Министерството на търговията, а не на Конгреса.

От управлението на Белия дом заявиха, че съветниците на държавния глава ще му препоръчат да блокира решението на Конгреса, ако то бъде прието. Също така Обама не би бил съгласен да одобри вдигането на забраната, освен ако тя не включва мерки за поддръжка и развитие на възобновяеми енергийни източници и защита на околната среда.

В същото време според данни на в. The Wall Street Journal, Белият дом може да приеме отмяна на ембаргото, ако това стане част от общото бюджетно-данъчно законодателство, по което в момента се водят спорове и в двете палати на Конгреса.

Компромисен бюджет

Новата финансова година започна в САЩ на 1 октомври, но държавният бюджет все още не бе одобрен, федералните министерства и агенции са финансирани въз основа на временна резолюция, ефектът от която се удължава няколко пъти, за да се предотврати спирането на правителството. Приетият документ предвижда финансирането на редица федерални агенции, включително и на Държавния департамент и Министерството на вътрешната сигурност. Бюджетът на Пентагона е бил приет по-рано отделно.

Демократите и Белият дом по време на дебата са успели да защитят финансирането на организацията "Планирано семейство", предоставяща медицински услуги в областта на гинекологията и ангажирани в изследването на тази област.

Също така беше одобрен законопроект за данъчни стимули, които предвижда облекчения за фирми, занимаващи се с научноизследователска дейност, както и за семействата с ниски доходи, студенти и бездомни. В допълнение, на помощ ще могат да разчитат и строителни фирми, които прилагат енергоспестяващи технологии в строителството на жилища за повишаване на тяхната ефективност. Общият размер на помощта е $ 680 милиарда. Законопроектът е част от цялостното бюджетно споразумение между демократи и републиканци.

Застъпилите се за вдигането на ембаргото

Привържениците на вдигането на ембаргото за износ на петрол твърдят, че по отношение на растежа на производството на нефт в САЩ ще има положителни последици за икономиката на страната.

Ръководителите на редица големи петролни компании в САЩ още през март, адресираха до Белия дом искане да се вдигне забраната за износ на суров петрол от САЩ.

Според Bloomberg, в средата на март изпълнителни директори на 11 фирми, включително ConocoPhillips, Marathon Oil и Chesapeake Energy, са се срещнали със съветника на Обама по отношение на енергийната политика, като са определили своите аргументи в полза на премахването на забраната. В допълнение, ръководителите на петролните компании са се срещнали с редица депутати в Конгреса.

Според Bloomberg, петролните компании се опитваха да преобърнат забрана на износ на черното злато, поради причината, че цената на петрола в САЩ е с около $ 10 по-ниска от цената в световен мащаб на сорта Brent.

В същото време, противници на вдигането на ембаргото твърдят, че това е от полза само за големите енергийни компании в ущърб на интересите на потребителите.Графика: Антон Ковачев

Коментари: 0