Американски технологични гиганти държат $69 млрд. в офшорки

Компаниите умишлено не връщат парите си в САЩ, за да избегнат допълнителни данъци

Американски технологични гиганти държат $69 млрд. в офшорки
236 ~ 2 мин. четене
Автор: Илия Лазаров
През 2014 г. 8 от най-големите американски технологични компании са държали в офшорки общо $69 млрд., сочи проучване, огласено от Bloomberg. На Microsoft, Apple, Google и още няколко ИТ гиганта се падат над 1/5 от приходите в размер на 2,1 трлн. долара, съхранявани от американски компании в чужбина, съобщи TechNews.bg.

Тази сума е нараснала с 8% спрямо 2013 г., но същевременно 58 компании, обхванати от проучването, съобщават за намаляване на парите, съхранявани в чужбина. Изследвани са общо 304 големи американски компании.Според шефа на Научния фонд за информационни технологии и иновации Джозеф Кенеди, ИТ гигантите не виждат смисъл в това да върнат парите си в САЩ, защото ще им се наложи да плащат допълнителни данъци. Размерът на корпоративния данък възлиза в САЩ възлиза на 35%.

През миналата година Microsoft, Apple и Google са увеличили парите си, съхранявани в чужбина, с по 20%, което е най-големият ръст сред всички 34 компании, които държат печалби в размер на $16 трлн. извън САЩ. Още няколко ИТ гиганта – IBM, Cisco, Oracle, Qualcomm и HP имат по 4 млрд. долара в чужбина. За сравнение, General Electric държи $119 млрд. извън САЩ.

По-рано американските власти нееднократно предявяваха претенции към местните ИТ компании, които използват законни методи за укриване на данъци. Правителството подготви законопроект за промени в данъчния кодекс. Идеите на Барак Обама и конгресмените демократи обаче не срещнаха подкрепа сред републиканците, които имат мнозинство в Конгреса.

През 2013 г. шефът на Apple Тим Кук излезе с предложение за промени в данъчния кодекс, които да облекчат бремето за американските производители. „Ние не предлагаме нулев данък. Знам, че много компании желаят това. Според мен, данъкът трябва да бъде адекватен”, заяви изпълнителният директор на най-голямата ИТ компания в света.
Коментари: 0