Кризата с Covid-19 кара европейците да спестяват повече

Заради блокираните бизнеси и страха от безработица домакинствата свиват разходите си

Кризата с Covid-19 кара европейците да спестяват повече

Снимка: Pixabay

1676 ~ 2 мин. четене

Спестяванията на домакинствата в Европа могат да нараснат до 2.3 трлн. евро през второто тримесечие на 2020 г. в резултат на COVID-19 кризата. Това показва анализ на компанията за търговско кредитиране Euler Hermеs , като според него потребителите на Стария континент ще увеличат личните си спестявания с общо 1.3 трлн. евро, или 10% от БВП в сравнение с началото на годината. 

Основни причини за това са намаленото индивидуално потребление заради наложените мерки в държавите, както и предпазливостта и притесненията за финансовата стабилност, които се пораждат и с увеличението на безработицата и намаляването на доходите.

Според доклада по време на ограничителните мерки в Европа спадът на индивидуалното потребление ще бъде драстичен и ще достигне средно 35%. Прогнозата на експертите е, че 40% от активното население ще бъде засегнато от частична безработица, което ще доведе до намаляване на възнагражденията и съответно разполагаемите средства от 20 до 40%. В резултат на това доходите на домакинствата се очаква да спаднат средно с между 8 и 16%.

Комбинацията от тези два фактора се очаква да доведе до поддържане на по-значителни спестявания дори в периода на отслабване на мерките. Прогнозата на Euler Hermes e, че след очакваното отпадане на ограниченията, в края на 2020 г. резервите на домакинствата в Европа ще останат на средно ниво от 21%. Индивидуалното потребление съответно също ще остане по-ниско – с 10 до 15% под предкризисното.

В несигурни времена домакинствата стават по-чувствителни към риска и се въздържат от потребление и инвестиции. Това превантивно поведение обаче е пречка за икономиката и я задържа под потенциала й за развитие, предупреждават експертите на Euler Hermes. Според анализа тези екстра спестявания обичайно остават “заключени” под формата на депозити в банките, които пък същевременно затягат политиката си за отпускане на кредити. Тенденцията за увеличаване на резервите на домакинствата се очаква да бъде по-осезаема в държави с по-съществен ръст на безработицата и по-високи нива на задлъжнялост на домакинствата като Норвегия, Швеция, Дания и Обединеното кралство.

“Ако тенденцията за увеличаване на спестяванията и ограничаване на разходите на домакинствата се задълбочи и в България, това ще има съществено отражение върху икономиката. Това е така, защото през последните години именно индивидуалното потребление беше основният двигател за развитие у нас, като в годишните си доклади ние индикирахме този дисбаланс”, уточнява Камелия Попова, управител на Euler Hermes за България.

Според експертите правителствата в Европа трябва да започнат да търсят решения срещу задържането на високи нива на спестяванията на домакинствата. Някои от посоките, в които може да се случи това са създаване на работни места и подкрепа на бизнеси с мултиплицираща се стойност, повишаване на финансовата грамотност на потребителите и популяризиране на модели, които демонстрират гаранции за финансова стабилност на населението.

Подкрепи Economic.bg