Ангелкова: Прогнозите за ръст от 10% в туризма се оправдават

От началото на годината страната ни е била посетена от 3.3 млн. чуждестранни туристи

Ангелкова: Прогнозите за ръст от 10% в туризма се оправдават
Нашите прогнози за ръст между 7 и 10% в момента се оправдават, защото ръстът януари-юни е около 8%. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова пред btv. Статистиката показва, че от началото на годината страната ни е била посетена от 3.3 млн. чуждестранни туристи.

„Направили сме прогноза, че за периода май-октомври очакваме да бъдат реализирани над 5.3 млн. нощувки от българи, което е малък ръст от 3% и показва усилията, които полагаме да разширим вътрешния пазар. И макар и с малки крачки, сме на прав път“, каза още тя.

Ангелкова уточни, че за миналата година само в Слънчев бряг са реализирани над 5.4 млн. нощувки, като приходите само от там са над 300 млн. лв. „За миналата година приходите от туризъм са 6.5 млн. лв. Изключително важно е как ние искаме да се определим като дестинация и какви видове туризъм и къде искаме да развиваме. Много е трудно да сложим под общ знаменател цялата територия на страната, или цялото Черноморие“, каза тя.

Министърът коментира и темата за създаването на туристическа полиция. „По отношение на националните курорти това си го поставихме за задача още с встъпването в този мандат. Такава полиция започна да функционира заедно с МВР. Има командировани полицаи, които изпълняват тази роля лятото. Но изцяло регламент за туристическа полиция можем да имаме с промените в закона за туризма, когато определим статута на националните курорти и абсолютно всички действия и дейности, които следва да бъдат извършени на тяхна територия“, уточни Ангелкова.
Коментари: 0