Анти-„твърд Brexit“ депутатите отбелязаха победа срещу Джонсън

Те са на път да отложат датата за Brexit за трети път, а британският премиер ги заплашва с предсрочни избори

Анти-„твърд Brexit“ депутатите отбелязаха победа срещу Джонсън

Снимка: БТА

Британските депутати, които са против идеята Великобритания да напусне ЕС без споразумение, отбелязаха победа срещу премиера Борис Джонсън, който е готов да осъществи т.нар. „твърд Brexit“, пише Reuters. Британският лидер от своя страна обяви, че е готов незабавно да започне да настоява за предсрочни парламентарни избори.

Поддръжниците на Джонсън загубиха с 328:301 гласа при гласуването на предложение анти-„твърд Brexit“ депутатите да поемат контрола върху парламента, за да могат да обсъдят и гласуват законопроект, който би попречил на Обединеното кралство да излезе от ЕС на 31 октомври, отлагайки датата за пореден път. Поражението на Джонсън, който преди това загуби парламентарното си мнозинство от един депутат, дойде, тъй като 21 разбунтували се народни представители от управляващата Консервативна партия гласуваха в подкрепа на изземването на контрола от правителството. Въпросните депутати бяха предупредени преди гласуването, че ще бъдат изключени от партията, ако се противопоставят на правителството. Впоследствие, когато го направиха, бяха изключени.

Сред „бунтовниците“, които вече са извън Консервативната партия, са Никълъс Сомс, внукът на Уинстън Чърчил, както и двама бивши британски финансови министри – Филип Хамънд и Кенет Кларк.

Победата на британските народни представители от снощи е една малка крачка към изпълняването на тяхната цел. Днес те ще опитат да приемат законопроект, който да принуди Джонсън да поиска от Брюксел трето отлагане на датата за Brexit – от 31 октомври на 31 януари, освен ако споразумението за Brexit не бъде одобрено от парламента по-рано.

Така Джонсън се озовава в същото положение, пред което бе изправена предшественичката му на премиерския пост - Тереза Мей. Тя три пъти се провали да убеди народните представители в Лондон да ратифицират споразумението с ЕС, което я накара два пъти да поиска отлагане на датата за излизане на Кралството от Блока. Джонсън зае нейния пост преди шест седмици с обещание, че неговият по-безпардонен подход би довел до предоговаряне на условията в споразумението за Brexit, така че британските народни представители да го приемат.

Над три години, след като британските граждани гласуваха на референдум страната им да излезе от Европейския съюз, поражението на Джонсън оставя нерешен въпроса какъв ще е курсът на Лондон като цяло по Brexit. Изходите от неяснотата варират от турбулентния „твърд Brexit“ до пълно прекратяване на излизането от ЕС.
Коментари: 0