Цацаров разпореди проверка на ТЕЦ-овете, свързани с Ковачки

Ще бъдат проверени и топлофикациите в Перник и Сливен за потенциално незаконно горене на отпадъци

Цацаров разпореди проверка на ТЕЦ-овете, свързани с Ковачки

Снимка: Economic.bg

Главният прокурор Сотир Цацаров е разпоредил на министъра на околната среда и водите Нено Димов да направи незабавна проверка в пернишката и сливенската топлофикации и в ТЕЦ-овете, свързани с безнесмена Христо Ковачки – „Бобов дол“ и „Брикел“.

Поводът за разпоредената проверка е сигнал от Държавна агенция „Национална сигурност” (ДАНС) за застрашаване на екологичната сигурност на страната при изгарянето на отпадъци от топлофикационните дружества. Цацаров е разпоредил да се извърши проверка на място от МОСВ за спазват ли се изискванията на Закона за опазване на околната среда и Закона за управление на отпадъците.

Главният прокурор е разпоредил на МОСВ установяване на:
  • издадени разрешителни за съхранение и горене и всички други необходими документи за осъществяване на производствената дейност на топлофикационните дружества;
  • вида и количеството съхранявани и използване за горене отпадъци от всякакъв вид и съответствието им с документацията на дружествата и
  • замърсяване на околната среда включително и чрез измервания и проби на място, както и наличие в резултат на това на опасност за здравето на хората.
Цацаров е указал на вътрешния министър Младен Маринов да окаже съдействие на органите на МОСВ при извършването на проверката на място и е определил срок от 1 месец за изпълнение на възложената проверка.
Коментари: 0