Константинов: Поскъпването на местните избори е оправдано

Трябват нови хора за изборните комисии, а освен това има повишена терористична заплаха, обясни математикът

Константинов: Поскъпването на местните избори е оправдано
Определено предстоящите местни избори ще са най-скъпите в българската история. За това има няколко причини. На първо място са повишени възнагражденията на изборните комисии и по-специално на секционните изборни комисии, за да се привлекат нови и мотивирани хора, които да свършат работата си съвестно.

Това коментира пред bTV Михаил Константинов, председателят на Съвета на директорите на „Информационно обслужване“ – фирмата, която преброява изборните резултати. Думите му дойдоха по повод факта, че за наближаващите местни избори са отделени 20 млн. лв. повече, отколкото за последните такива избори.

Освен за възнаграждения на членовете на комисиите, част от допълнителните средства ще отидат и за задълбочено обучение на въпросните членове на 265-те общински комисии и на всичките 12 хил. секционни изборни комисии. „Искам борбата на местните избори да бъде достойна и коректна. Нека да можем да се гледаме после в очите. Именно участниците в комисиите са гръбнакът на изборите“, каза Константинов.

За да се избегне тежката ситуация отпреди 4 години в зала „Арена Армеец”, когато предаването на протоколите и броенето на гласовете беше изключително затруднено, той заяви, че Централната изборна комисия (ЦИК) е взела фундаментално решение – материалите в Столична община да се приемат на три места.

„Със сигурност едното място ще е – „Арена Армеец”, като за момента се проверява дали залите „Универсиада”, „Фестивална”, НДК са подходящи за местния вот”, обясни Константинов.

По повод липсата на машинно гласуване, експертът заяви, че на места в страната ще има 5 вида гласуване. Според Константинов дори да има машинно гласуване, българските избиратели надали ще се възползват на 100% от услугата. Също така посочи, че в Европа подобен вид гласуване не се прилага, освен в части на Белгия. По думите му гласоподавателите в България искат машини, за да се избегнат грешки при обработката на бюлетините.

Освен това полицията ще получи повече пари. „Българската полиция се справя изключително добре със задачите си до момента, но се намираме в повишена терористична опасност, цяла Европа“, каза Константинов и обясни, че са възможни например нападения с нож над групи хора в изборния ден.

По думите на математика се очаква и „Информационно обслужване“ да получи повече средства за преброяването на гласовете – докато досега ѝ е било плащано малко над 3 млн. лв., то сега сумата се очаква да е около 4 млн. лв.
Коментари: 0