АПИ ни съветва да пием по една студена вода

Или животът на винетката върху стъклото на катастрофирала кола

АПИ ни съветва да пием по една студена вода

Снимка: Economic.bg

6392 ~ 2 мин. четене
Автор: Вероника Тонева
Наскоро в медиите излезе интересен и определено не единствен случай, в който човек си е закупил годишна винетка на стойност 97 лв., ползвал я е по негови думи за 20 км от републиканската пътна мрежа и е катастрофирал след това. Колата няма как да бъде употребявана след произшествието и трябва да бъде бракувана с все стъклото и, разбира се, винетката на него. Тук идва въпросът за издаване на дубликат, в който да се запише номера на друга кола.

След въпрос към Агенция „Пътна инфраструктура“ дали може да бъде издадена нова винетка, тъй като шофьорът е закупил своя годишен стикер скоро, служителката обяснява, че такава възможност не е разписана в закона и единственото, което може да направи човекът, е "да пие една студена вода", обясняват от Нова Тв.

Съветът с водата би бил много подходящ в различни други ситуации, но след като си платил почти 100 лв. за стикер, който почти не си използвал, със сигурност това е едно от последните неща, които би направил.

Едно евентуално дигитализиране на винетките, което се обсъждаше за влизане от 2019 г. би помогнало в този случай, но уви за момента няма закон, който да регламентира какво трябва да се случва при подобни случаи.

Въпросът е, че в една нормална държава този, който ползва, той трябва да плаща. Или например, когато закупим винетка и имаме две коли – да използваме стикера върху тази, която реално пътува, замърсява и руши пътищата. А в случая да бъде издадена нова винетка на катастрофиралия шофьор, която той да залепи на автомобила, който следва да използва. 
Подкрепи Economic.bg