АПИ започна процедурата за ремонт на още два тунела по „Хемус“

Търси се изпълнител за оценка на тунелите „Топли дол“ и „Правешки ханове“, докато ще се работи по „Витиня“

АПИ започна процедурата за ремонт на още два тунела по „Хемус“

Снимката е илюстративна

Снимка: Economic.bg/Архив

Ремонтът на тунел „Витиня“ на магистрала „Хемус“, който от четири години блокира трафика за Северна България, ще продължи до втората половина на 2020 г., съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) в началото на месец март. С това обаче не приключват ремонтите на тунелите по аутобана и движението ще продължи да бъде затруднено.

Новата цел на строителите са тунелите „Топли дол“ и „Правешки ханове“. И за двете съоръжения е обявена обществена поръчка за избор на изпълнител за комплексна оценка за съответствие с изискванията към строежите. Става дума за съвременните изисквания към пътните тунели, които са доста по-строги от тези през 1985 г., когато е изграден „Топли дол“ и от 1999 г., когато е строен „Правешки ханове“. 

Прогнозната стойност за извършването на комплексната оценка на двата тунела е общо 7700 лв. без ДДС.

Такива комплексни оценки бяха направени и за тунел „Витиня“. Вследствие на това, че той не отговаряше на съвременните изисквания, се наложи да се направи основен ремонт. Много вероятно е оценката на тунелите „Правешки ханове“ и „Топли дол“ да не са в съответствие със съвременните изисквания за тунелите, което ще наложи ремонт.

Крайният срок за подаване на оферти за изготвяне на комплексната оценка е 13 юли, а ден по-късно ще бъдат отворени офертите, като основния критерий ще бъде най-изгодната оферта.

В обявената обществена поръчка освен изпълнител за комплексна оценка за двата тунела, се търси и изпълнител за основен ремонт на Път III-811 „II-81 – Богьовци – Сливница – Ракита – Брезник – Пали лула“ за участък 2 от км 9+280 до км 20+800 и участък 3 от км 20+800 до км 28+250”. Прогнозната цена за ремонта на тези пътни участъци е 15 200 лв. без ДДС.

Коментари: 0