Apple плаща $1 млрд. за бизнеса с чипове на Intel

Според сделката около 2200 служители на Intel ще се присъединят към Apple

Apple плаща $1 млрд. за бизнеса с чипове на Intel

Снимка: Pixabay

1132 ~ 2 мин. четене
Apple Inc направи голяма стъпка към снабдяването със собствени чипове за смартфони, като закупи по-голямата част от бизнеса с чипове на Intel Corp. в сделка на стойност 1 млрд. долара, съобщиха компаниите снощи. За сделката бе съобщено още преди дни, но вчера споразумението бе потвърдено и официално.

Според сделката около 2200 служители на Intel ще се присъединят към Apple, заедно с интелектуална собственост, оборудване и лизинг. В комбинация със съществуващото портфолио, Apple ще има 17 000 патента за безжична технология, вариращи от стандарти за клетъчна комуникация до модеми, което ще я направи по-мощен играч в глобалните преговори за лицензиране, които вероятно ще се проведат между големите притежатели на патенти за 5G, като Huawei Technologies Co Ltd.

Акциите на Intel поскъпнаха с 5,7% до 55,05 долара, след като новината и отчетът на компанията отбелязаха, че печалбите й са по-добри от очакванията на анализаторите. Акциите на Apple се повишиха с 0.1% до $207.29 вчера.

След сделката Intel ще запази правото си да разработва чипове за други продукти като персонални компютри, промишлено оборудване и автономни автомобили.

Досега Apple винаги е разчитала на външни доставчици за чипове. Intel се позиционира като единствения източник на iPhone чипове през последната година, след като Apple влезе в продължителна правна борба с предишния доставчик Qualcomm Inc по отношение на практиките за лицензиране на патенти.

Базираната в Купертино, Калифорния, компания постигна изненадващо споразумение през април, което позволи iPhone да използва отново чипове Qualcomm. След няколко часа Intel обяви, че ще напусне бизнеса със смартфон чипове.

Придобиванията на Apple са предимно на много по-малки компании, което прави Intel втората по големина покупка след тази на Beats Electronics за $3,2 млрд. през 2014 г., коментира Ройтерс.

Сделката с Intel ще укрепи целта на Apple да създаде свой собствен модем чип. Двама от най-големите глобални конкуренти на Apple - Samsung Electronics Co Ltd и Huawei - вече имат възможност да доставят модемни чипове.
Подкрепи Economic.bg