Apple вдига от прахта позабравени устройства

Компанията се кани да представи нови версии на Mac Mini и MacBook Air

Apple вдига от прахта позабравени устройства

Снимка: БТА

Apple явно е решила да бръкне по-надълбоко в своята колекция от хитови устройства и да извади някои малко позабравени. Компанията е решила да възроди своя настолен компютър Mac Mini, както и да пусне нова версия на лаптопа си MacBook Air, пише Bloomberg. Това се очаква да се случи по-късно тази година.

Любопитното е, че продажбите на компанията в този този сегмент са изненадващо стабилни през последните години. През изминалите четири тримесечия гигантът е генерирал общо 25 млрд. долара приходи от такива устройства, пише Quartz.

В графиката по-долу е показана динамиката в продажбите на продукти и услуги, различни от iPhone. От нея личи видим спад в котирането на iPad устройства и ръст при услугите, както и лек такъв в категорията „други продукти“. На фона на променливите стойности при всички тях впечатление прави стабилността при Mac.

Що се отнася до двата продукта, които Apple се кани да пусне на пазара скоро, Mac Mini например бе предпочитан от потребителите, които превръщаха телевизорите си в стрийминг устройства още преди появата на поточното онлайн предаване. Машината обаче не е била актуализирана през последните четири години. Mac Mini е най-евтиният настолен компютър на Apple, чиято цена стартира от около 500 долара (но без монитор, клавиатура и мишка).

Тазгодишният вариант се очаква да бъде оптимизиран спрямо потребностите на по-взискателните клиенти. Затова и цената му вероятно ще е по-висока.

MacBook Air, от своя страна, получи някои увеличения в скоростта си през десетте си години живот, но не е кой знае какви промени от гледна точка на дизайна. Очаква се новата версия да има по-широк HD екран и по-тънки краища, доближавайки се до визията на останалите Apple лаптопи.

Също като Mac Mini, и MacBook Air е известен като най-евтиният продукт на компанията в своя сегмент (лаптопи). Цената му започва от 1000 долара. Появата през 2015 г. на по-мощния MacBook, който струваше с едва 300 долара повече, на практика подби продажбите на Air.

Засега Apple не е коментирала слуховете за бъдещите устройства.

Очаква се обаче гигантът да представи устройствата по време на ежегодното си събитие през септември, когато по традиция обявява и новите модели iPhone (тази година вероятно цели три на брой). Към момента няма официално съобщение или разпратени покани, но вероятно премиерата ще е около втория вторник от месеца. 

Коментари: 0