Арабските държави мислят за нови санкции срещу Катар

Предстои среща, на която Саудитска Арабия, Египет, ОАЕ и Бахрейн ще мислят за нови ограничения

Арабските държави мислят за нови санкции срещу Катар
2615 ~ 1 мин. четене
Напрежението между Катар и арабските държави в региона изглежда се увеличава. Саудитска Арабия, Египет, Обединените арабски емирства (ОАЕ) и Бахрейн се очаква да обсъдят налагането на нови икономически санкции срещу Доха, когато се срещнат в неделя, съобщава панарабският вестник "Ал Хайат".

Четирите арабски държави прекъснаха дипломатическите връзки си с Катар на 5 юни, обвинявайки емирството, че подкрепя терористични организации.

Външните министри на четирите страни "се очаква да наложат санкции, които постепенно ще засегнат икономиката на Катар", пише вестник "Ал Хайат", цитирайки неидентифицирани източници в Персийския залив, без да се дава повече подробности.

Бахрейнската държавна информационна агенция обяви в събота, че крал Хамад бин Иса ал-Халифа е приветствал сътрудничеството между четирите страни в борбата срещу тероризма.

Дипломатическите усилия, водени от Кувейт и с участието на Съединените щати и Турция, не успяха да сложат край на забраната, която засегна пътуванията и комуникациите между Катар и четирите страни.

Саудитска Арабия затвори сухопътната си граница с Катар, докато и четирите държави скъсаха въздушните и морските връзки с Доха, настоявайки страната износител на газ да предприеме няколко мерки, за да покаже, че променя политиките си.

Турция и Иран предприеха стъпки за осигуряване на пресни продукти, пилешко месо и млечни продукти в Катар вместо Саудитска Арабия и ОАЕ, като Оман предостави алтернативни пристанища на тези в ОАЕ.
Подкрепи Economic.bg