Археолози откриха над 20 древни саркофага в Египет

Тепърва ще се определи от кой период датират находките

Археолози откриха над 20 древни саркофага в Египет

Снимка: БТА

Археолози откриха повече от 20 запечатани саркофага в град Луксор, според Министерството на античността на Египет.

На пръв поглед добре запазените саркофази са били открити „както древните египтяни са ги оставили“, се казва в официално изявление за пресата, подчертаващо непокътнатите им гравюри и цветове.

Открити в Ал-Асасиф, древен некропол на западния бряг на Нил, ковчезите са открити в двете нива на голяма гробница. Някога мястото е било част от древния град Тива, руините на който са открити в днешен Луксор.

Благородници и официални лица са били погребани в Ал-Асасиф по времето на фараоните. Преди в това гробище са открити археологически находки, датиращи от 18-а династия на Египет, която започва около 1539 г. пр.н.е.

Длъжностните лица тепърва ще оповестяват от кой период може да са ковчезите, като допълнителните подробности се очаква да бъдат съобщени на пресконференция в Луксор в събота.В изявлението находката се описва находката като "едно от най-големите и най-важни открития, които са били обявявани през последните няколко години". Властите също така пуснаха поредица от снимки, на които се вижда, че министърът по антиките Халед Ел-Анану инспектира ковчезите във вторник сутринта заедно с генералния секретар на Върховния съвет по антики Мостафа Вазири.
Коментари: 0