Артьом Тарасов - първият руски милионер след комунизма

Голямата част от богатството му е направена от внос на компютри

Артьом Тарасов - първият руски милионер след комунизма

Тарасов през 2011 г.

Снимка: Wikipedia

1756 ~ 3 мин. четене
Артьом Михайлович Тарасов е руски бизнесмен и политически активист. Той има щастието да стане първият руски милионер през 1989 г., след падането на комунизма в бившия СССР. И докато днес Русия се напълни с милиардери олигарси, Тарасов е първият човек, направил милион в новата икономика на Русия, разказва сайтът CelebrityNetWorth. 

Тарасов е роден в Москва през 1950 г. Баща му е новинарски фотограф, а майка му е академик. Тарасов следва стъпките на майка си и завършва няколко няколко специалности - три, за да бъдем точни: в областта на инженерството, компютърните науки и икономическото планиране. През 70-те и началото на 80-те работи като научен ръководител, като започва като младши изследовател и се издига, за да стане ръководител на своята катедра.

След падането на комунизма Тарасов вижда възможност в политиката на Перестройката на Михаил Горбачов, която беше въведена през 1985 г. На съветските граждани беше разрешено да отварят  "кооперации" - първият вид частен бизнес, разрешен в СССР от 20-те години на миналия век.
Тарасов открива кооперация, наречена „Прогрес“. Тя е десетата кооперация, която официално е регистрирана в Москва. Тарасов решава да работи в област, до която съветската планова икономика не може да достигне - любовният живот на своите граждани. "Прогрес" е агенция за запознанства и става незабавен хит. Хората се редят на опашки за шанса да срещнат мъжа или жената от мечтите си. За съжаление, в рамките на една седмица руските служители затварят „Прогрес“, наричайки бизнеса „аморален, опасен за обществото и противен на социалистическите принципи“.

Тарасов обаче се сприятелява с руския служител, който затворил „Прогрес“ и отваря следващата си кооперация „Техника“. Този бизнес започва като сервиз за ремонт на японска електроника на черно - когато уредът не може да бъде поправен от официални съветски техници. В рамките на една година Тарасов наема над 1000 души в редица офшорни фирми, включително за отдаване на луксозни автомобили, първата съветска частна линия за помощ и строителство на вили за държавни служители. 

Истинското му богатство обаче е направено от внос на персонални компютри. СССР не прави компютри и на черния пазар компютрите струват колкото една кола.

В крайна сметка руското правителство забранява на кооперативите да извършват своите сделки в брой. Така Тарасов си платил голяма заплата, изтеглил я от банката и продължил бизнеса си, използвайки парите, за да продължи да управлява компанията си. През януари 1989 г. Тарасов публично заяви, че е милионер. Медиите не можеха да решат дали той е герой или престъпник. Дори Горбачов критикува Тарасов. Правителството конфискува активите на Тарасов и "Техника" затвори. Той съди правителството и спечели, но типично по руски никога н си връща парите.

Все пак това не спира Тарасов дълго. Той основава най-авторитетния ежедневен бизнес вестник днес в Русия - „Комерсант“, както и първата независима авиокомпания в Русия - „Трансаеро“. Избран е и в парламента.

Става обаче главен герой в скандал със земеделски производители, а компанията му е обвинена в присвояване на средства и измама на фермерите. Затова Тарасов бил принуден да напусне Русия. 

През 1990 г. той избягал, казвайки пред журналистите, че е на път да бъде арестуван по заповед на Горбачов. Някои от обвиненията в крайна сметка били отменени, докато други са изтекли поради давност.

Той се мести в Лондон и се скрива в апартамента си, страхувайки се от отмъщение както от руското правителство, така и от бившите си бизнес партньори. Въпреки това, руснак по сърце, той не може да устои на примамката на родината си и се завръща в Москва през 1993 г. След това е избран за втори път в парламента. 

Опитва се да се кандидатира за президент през 1996 г., но не успява да получи милион подписи, изисквани за целта.

След това отново бяга от Русия заради старите обвинения за кражба, които може да бъдат възстановени.

От средата на 90-те години нататък Тарасов губи почва. Непрекъснато се връща в Русия и се опитва да се кандидатира, но не успява в нито една от по-късните си политически амбиции. До края на 2000-те Тарасов прекарва по-голямата част от времето си в дома си в Лондон. През 2005 г. излиза книгата му „Милионер“ за възхода на руските олигарси.

Артьом Тарасов почива на 22 юли 2017 г. в Москва на 67 години.
Коментари: 0