Атентатът в Ансбах дело на „Ислямска държава“

Нападателят живял в София половин година

Атентатът в Ансбах дело на „Ислямска държава“

Джихадистката групировка „Ислямска държава“ пое отговорност за самоубийствения атентат в германския град Ансбах, съобщиха световните агенции.

Терористичният акт бе дело на 27-годишен сириец, който потърсил убежище в Германия, но му било отказано. Той е и единственият загинал при експлозията, а 14 души са ранени.

В телефона му в намерено видео, в което той се заклева във вярност на лидера на „Ислямска държава“ Абу Бакр Ал-Багдади. Мъжът заявил, че „действа в знак на отмъщение срещу германците, защото те стоят на пътя на исляма”, съобщи баварският външен министър Йоаким Херман.

Впоследствие стана ясно, че атентаторът е трябвало да бъде депортиран в България. Атентаторът е получил убежище у нас, където за първи път е подал молба за такова. Той е пребивавал в България от края на 2013 г. до средата на 2014 г. Не е ясно откъде е влязал в страната ни, знае се само че е живял в София.

Сириецът бил в Германия от 2 години, властите му отказали убежище, но го оставили временно в страната и му дали жилище. Федералната република му е връчила 2 заповеди за депортация – последната на 13 юли.

Все още не се знае дали ще има промяна на политиката на Германия спрямо бежанците. „Атаките от последните дни и седмици не показват непроменяема картина... Повечето терористи, които извършват атаки в Европа през последните месеци не са бежанци“, заяви говорител на германското вътрешно министерство.    

Коментари: 0