Австрия смята санкциите за „Северен поток 2“ за неприемливи

Вашингтон иска да продаде втечнения си газ на европейски държави, каза министърът на външните работи

Австрия смята санкциите за „Северен поток 2“ за неприемливи
3290 ~ 1 мин. четене
Санкциите на САЩ срещу газопровода "Северен поток 2" са неприемливи, заяви австрийският външен министър Александър Шаленберг в интервю за Die Presse. Според него газопроводът помага на европейските страни да диверсифицират доставките на газ.

„Ние отхвърляме екстериториалния ефект от санкциите. Това е неприемливо. Санкциите бяха използвани за грешен проект“, каза външният министър.

Той добави, че газопроводът "не засяга интересите на Украйна". Според него САЩ не отричат, че противопоставянето им на "Северен поток 2" се основава на икономически интереси. Министърът смята, че Вашингтон иска да продаде втечнения си газ на европейски държави, но "Европа има различни интереси".

Припомняме, че на 21 декември 2019 г. президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа законопроект за бюджета за отбрана за фискалната 2020 г., който предвижда санкции срещу „Северен поток 2“ и „Турски поток“. Вашингтон нарече причината за ограниченията „защита на европейската енергийна сигурност“. След швейцарската компания Allseas изтегли строителния си флот от Балтийско море и отказа да завърши строителството на "Северен поток 2".

Основният претендент за завършването на газопровода беше кораб, собственост на "Газпром". Ръководителят на Министерството на енергетиката на Руската федерация Александър Новак заяви , че тръбопроводът ще бъде пуснат преди края на 2020 г. Президентът Владимир Путин е уверен, че Русия ще може да изгради "Северен поток 2", без да привлича чуждестранни партньори. Това заяви и председателят на "Газпром" Алексей Милер. Той добави, че може да отнеме повече време, ако страната завърши изграждането на газопровода самостоятелно.
Коментари: 0