Автозаводът на Litex Motors временно спира работа

Той ще поднови работа през лятото с производството на нови модели

Автозаводът на Litex Motors временно спира работа
500 ~ 1 мин. четене
Невена Мирчева Автор: Невена Мирчева
Автомобилният завод на Litex Motors край ловешкото с. Баховица временно е спрял работа. Това съобщи пред Economic.bg изпълнителният директор на компанията Илия Терзиев. Причината е, че фабриката е произвела предвидените количества автомобили, които да са в продажба за европейския пазар до 2017 г. 

Пазарните ни възможности са запълнени до средата на 2016 г., когато ще бъдат одобрени за производство в Европа новите модели на Great Wall и заводът ще поднови работа, каза той.

Временно са освободени от работа 43-ма служители, като на част от тях е намерена временна заетост и те ще бъдат възстановени в средата на годината, допълни Терзиев. Той увери, че временното спиране е нормална практика в бранша, свързана с работния, производствен и пазарен цикъл.

В момента все още са на работа 84 служители на Litex Motors, които се обучават за производството на предстоящите модели на китайския автопроизводител. 

Предстои износ на 240 автомобила на българския завод за Италия, а тази година се очаква и отварянето на още един ключов европейски пазар, този в Полша, каза още Терзиев.

Той допълни, че ловешкият завод приключва 2015 г. с 40 млн. лева приходи, около 600 продадени автомобила и над 3,5% пазарен дял на българския автомобилен пазар.
Подкрепи Economic.bg